Високопоставен служител във филмовата и развлекателна индустрия в Япония бе обвинен в подкупване на член на организационния комитет на Олимпийските игри в Токио, съобщава агенция АП.
 
Обвиненията срещу Цугухико Кадокава са поредните от развихрящия се корупционен скандал, свързан с миналогодишните игри в Токио. Той бе арестуван на 14 септември с подозрения, че е дал подкуп в размер на 480 хиляди долара на Харуюки Такахаши, който напусна директорския пост в рекламната компания "Денцу" и влезе в организационния комитет през 2014. Той имаше голямо влияние върху подготвянето и подписването на спонсорски договори за олимпиадата и бе арестуван и пускан на свобода три пъти от август насам.
 
В момента Такахаши е в ареста и е изправен пред нови две обвинения за изнудване на представители на компанията за производство на дрехи "Аоки Холдингс", която предостави дрехите на японските олимпийци, както и "Дайко Адвъртайзинг".
 
Според различни информации, арестите и делата ще продължат дълго време, тъй като цели 50 компании спонсорираха олимпиадата.