Общо 25 души са били хоспитализирани с COVID-19 по време на Олимпийските игри в Токио, а не 5 както се твърдеше преди това, съобщиха организаторите на спортното събитие.

"Първоначалните петима души, за които съобщихме, бяха жители от чужбина, които бяха хоспитализирани", обясни шефът на Организационния комитет на Игрите Тоширо Муто на пресконференция. "Пуснахме тази цифра, за да преценим каква тежест могат да бъдат хората от чужбина за нашата здравна система", добави той.

25-те случая включват японски жители и чужденци. "Тези случаи ни дадоха по-разбираема картина на ситуацията", твърди говорителката Маса Такая. Не беше посочена причина, поради която точният брой на хората в болница не е бил съобщен по-рано.

Забавените с една година Олимпийски игри се проведоха през месец юли в японската столица в ситуация на изолация, за да се избегне разпространението на заразата.

За разлика от другите Олимпийски игри спортното събитие се проведе без публика, а спортистите бяха помолени да ограничат контактите помежду си и да носят маски.

В края на август в Япония бе регистриран рекордът от 25 000 души, заразени за ден.