Параолимпийските игри в Токио бяха официално открити с красива церемония на Националния стадион в японската столица. Японският император Нарухито и президентът на МОК Томас Бах са сред официалните гостите, както и президентът на Международния параолимпийски комитет Андрю Парсънс. "Обявявам 26-и параолимпийски игри за открити", каза император Нарухито.

Мотото на церемонията е "Имаме крила", а повечето участници в спектакъла (артисти, музиканти) бяха хора с увреждания. Олимпийският огън беше запален едновременно от трима параатлети.

Парадът на спортистите започна с отбора на бежанците, сформиран от Международния параолимпийски комитет. Доста от отборите се отказаха от участие в церемонията заради пандемията.

"Не мога да повярвам, че най-накрая сме тук. Мнозина се съмняваха, че този ден ще дойде, но благодарение на усилията на много хора, това състезание, което може да доведе до нови промени, ще се проведе. Параолимпийците се превърнаха във фар за надежда, докато сянката на несигурност легна върху нас, параолимпийците не загубиха вяра, че един ден ще бъдат на този стадион, тези хора притежават силите на добротата, природата, тяхната упоритост вдъхновява много от нас", каза Андрю Парсънс.

"Искаме да променим света, поради което Международният параолимпийски комитет и Международният алианс на хората с увреждания стартираха движението "Ние 15", което ще се обърне към 15% от населението, ще поставим хората с увреждания в централния дневен ред. Параолимпийските игри са отлична платформа за подготовка за такива промени, те се провеждат на всеки четири години, но ние трябва да вършим работата си всеки ден, за да консолидираме обществото. В нашите различия, сила, а не слабост, ние ще се борим да направим света равен", добави президентът на Международния параолимпийски комитет.

Мисията на Параолимпийските игри в Токио е да изгради общество, свободно от дискриминация, заяви по време на церемонията шефът на организационния комитет на Параолимпиадата Сейко Хашимото.

"В присъствието на Негово Величество императора на Япония имам честта да ви приветствам на Параолимпийските игри. Бих искала да благодаря на Международния параолимпийски комитет, японското правителство и на Токио за тяхната упорита работа при провеждането на тези игри. Народът на Япония ще ги посрещне с отворен ум", каза Хашимото.

България участва с четирима спортисти на Параолимпиадата. Това са световният шампион в бягането на 1500 метра са спортисти с увреждания от Дубай 2019 Християн Стоянов, състезателката по спортна стрелба Милена Тодорова и други двама лекоатлети - европейският шампион в тласкането на гюле Ружди Ружди и Фатме Исмаил на копие.

Параолимпийските игри в Токио трябваше да се проведат от 25 август до 6 септември 2020 година. Заради пандемията от коронавирус състезанията бяха отложени с една година. На Параолимпиадата ще участват около 4400 спортисти от 160 държави. Надпреварата ще продължи до 5 септември и ще бъде без фенове заради глобалната пандемия.

Протест срещу провеждането на параолимпиадата се проведе в района на олимпийския стадион по време на церемонията по откриването. В него участват около 30-40 души. Заради полицейския кордон те успяха да се съберат само на половин километър от стадиона, а охраната не им позволи да се приближат.

Подобни действия имаше и по време на откриването на Олимпиадата месец по-рано. Протестиращите са недоволни, че състезанието не е отменено, въпреки бързото нарастване на броя на заразените с коронавирус в Япония. Церемонията по откриването завърши със светлинно шоу и много фойерверки.