Министерството на младежта и спорта ще изплати до края на месец септември в пълен размер премиите на българските състезатели и техните треньори, намерили място в топ 8 на Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио.

Министерството на младежта и спорта е осигурило възможността, пълните суми да бъдат преведени на спортистите и треньорските състави само месец след приключването на Олимпийските и Параoлимпийските игри.

Парични премии ще получат 20 състезатели, извоювали олимпийски титли, медали и спечелили призови класирания, както и техните треньорски щабове.

Антон Узунов
39 снимки

Разпределението на премиите е извършено според Наредба № 5 от 29.10.2019 г. за критериите, условията и реда за награждаване на спортисти, треньори и длъжностни лица", се посочва в изявлението на Министерството на младежта и спорта.

На Олимпиадата в Токио родните спортисти спечелиха общо шест отличия – 3 златни, 1 сребърно и 2 бронзови. Олимпийски титли завоюваха Ивет Горанова (карате), Стойка Кръстева (бокс) и Златните момичета от ансамбъла по художествена гимнастика - Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова. Със сребро се окичи Антоанета Костадинова в стрелбата, а с бронз - Тайбе Юсеин и Евелина Николова в борбата.

В наредбата е посочено, че олимпийските шампиони ще получат премия от 250 000 лева, за сребро се полагат 200 000 лева, а за бронз - 150 000.

Антон Узунов
20 снимки

Интересното е, че са предвидени парични награди за спортистите, заели място в първата осмица на олимпийски игри. Това означава, че премии ще вземат още няколко българи - гимнастичката Боряна Калейн, плувецът Йосиф Миладинов, щангистите Божидар Андреев и Христо Христов, както и борците Кирил Милов, Миглена Селишка и Георги Вангелов.