Президентът на Световната атлетика Себастиан Коу окачестви като „смущаващи“ резултатите от проучване, проведено по време на Олимпийските игри в Токио за идентифициране и адресиране на таргетирани, обидни съобщения, изпращани на атлети в социалните мрежи.

Изследването, направено за да разбере нивото на онлайн обиди в леката атлетика, бе базирано на 161 акаунта в Туитър на настоящия и бивши атлети, участвали в Игрите (избрани от списък с 200 атлети, селектирани от Световната атлетика). Те били проследени по време на периода на проучване, стартирайки една седмица преди откриващата церемония в Токио и завършвайки в деня след закриващата церемония на Олимпиадата (15 юли-9 август).

Изследването откри, че 23 от атлетите получили таргетирани обиди, като 16 от тях били жени – 115 от 132-те идентифицирани обидни поста били насочени към атлетки. Те получили 87% от всички обиди. Две атлетки – и двете цветнокожи и жени, получили 63% от идентифицираните обиди. Неоснователни обвинения в допинг отговарят за 25% от обидните съобщения, докато 10% се състоят от трансфобски (9%) и хомофобски (1%) публикации. 89% от расистките обиди са насочени към американски атлети, независимо че те представляват само 23% от проучването. Двете най-често срещани категории на обиди са от сексистко (29%) и/или расистко естество, отговарящи за 55% от всички идентифицирани обиди.

„Това проучване е смущаващо по толкова много начини. Това, което ме поразява най-много е, че обидите са насочени към лица, които празнуват и споделят представянията си и техния талант като начин да вдъхновят и мотивират хората. Да се изправиш срещу тези обиди е безкрайно неприятно и всички ние трябва да направим повече, за да спрем това. Да споменем за случващото се е просто първата стъпка“, каза Коу в свое изявление.

По време на проучването 240 707 туита, включително 23 521 снимки, гифове и видеа били взети за анализ. Това включвало текстови анализ чрез търсения за обиди, обидни снимки и емоджита, както и други фрази, които индикирали обиди. В добавка, била използвана и ръководена от изкуствен интелект система за естествен език, която разшифровала заплахи, разбирайки връзката между думи (това й позволявало да разбере разликата между „ще те убия“ и „ти ги уби“, например).