Оценяването на състезанието по художествена гимнастика на олимпиадата в Токио беше честно и критиките към него не са в съответствие с принципите на честната игра, коментира за руската агенция ТАСС генералният секретар на Българската федерация по художествена гимнастика Росина Атанасова.

Съдийският скандал в художествената гимнастика избухна след победата на представителката на Израел Линой Ашрам в индивидуалния многобой на Игрите в Токио. Руският тим не беше съгласен с резултатите, а според националната федерация Дина Аверина е трябвало да спечели. Беше подаден протест към Международната федерация по гимнастика, но не бяха открити грешки или признаци на пристрастие въз основа на резултатите от проверката на съдийството на олимпийския турнир.

БОК, Костадин Андонов – Start-Photo
99 снимки

При ансамблите, от чието съдийство Русия също беше недоволна, България спечели олимпийската титла. "Това не е странно, това е пълна липса на принципи на честната игра", каза Атанасова, говорейки за критиките към съдийството. „Спечелихме златните медали не с помощта на съдиите, а защото нашият отбор се представи по-добре на това състезание. Преди това руският отбор беше най-добрият, но сега е българският. Това е спорт, най-добрите печелят. Съдийството беше много стриктно и ако някои имат различно мнение, това не е наш проблем", добави шефката.

За първи път в историята българските гимнастички станаха олимпийски шампионки при ансамбъла, а рускините не бяха губили златото на олимпиади за последните 25 години. "Това е наистина голяма победа за нас, тя е историческа. България е сред създателите на художествена гимнастика, имаме 70-годишнината, която ще отбележим следващата година. От самото начало и досега винаги сме били в челната четворка в този спорт, така че победата на България не трябва да е изненадваща - имаме много богата история", добави Атанасова за ТАСС.

Liubomir Asenov / LAP.bg
86 снимки