Шестнадесетите летни олимпийски игри се провеждат в Мелбърн, Австралия от 22 ноември до 8 декември 1956 година. Състезанията по конен спорт се провеждат в Стокхолм, Швеция поради наложената карантина в Австралия. Така това стават единствените олимпийски игри, провели се на 2 континента. Другите градове, кандидатирали се за домакинство, са Мексико, Буенос Айрес, Монреал и още шест американски града.

В началото повечето членове на МОК не одобряват кандидатурата на Мелбърн поради географското положение на града. Игрите е трябвало да се проведат по време на австралийското лято, като в същото време в Европа и Северна Америка е зима. Опасенията на олимпийското движение са били, че атлетите от другите континенти трудно биха могли да се аклиматизират.

Появилите се финансови затруднения в Австралия принуждават президента на МОК да потърси заместващ град. Като такъв е определен Рим и до април 1955 все още не е сигурно дали ще има игри в Мелбърн. Въпреки че градът изостава със строежите, в началото на 1956 е установено, че Мелбърн е готов да приеме олимпиадата.

Поради суецката криза Египет, Ирак и Ливан отказват участие. По същото време Испания, Холандия и Швейцария обявяват, че няма да вземат участие поради намесата на СССР в унгарската революция. Две седмици преди откриването Китай също бойкотира игрите, тъй като на Тайван е позволено да участва като самостоятелна страна.

67 са на брой страните, които вземат участие. Спортистите взели участие са общо 3184 (371 жени и 2813 мъже). Общо се провеждат 145 състезания в 17 спорта.

Олимпийски игри Мелбърн 1956

източник: Gulliver/GettyImages

Борецът в свободната борба Никола Станчев става първият българин, който печели златен олимпийски медал.

Българите се окичват още и с три сребърни отличия – борците Юсеин Мехмедов, Димитър Добрев и Петко Сираков, и едно бронзово – олимпийският отбор на България по футбол.

Топ 5 на страните по спечелени медали:

1. СССР – 98 медала (37 златни, 29 сребърни, 32 бронзови).

2. САЩ – 74 медала (32 златни, 25 сребърни, 17 бронзови).

3. Австралия – 35 медала (13 златни, 8 сребърни, 14 бронзови).

4. Унгария – 26 медала (9 златни, 10 сребърни, 7 бронзови).

5. Италия – 25 медала (8 златни, 8 сребърни, 9 бронзови).

.

19. България – 5 медала (1 златен, 3 сребърни, 1 бронзов).