Световното първенство по футбол започва след по-малко от три месеца, но един фен вече е поел по пътя към Катар. Хуан Маркес е мексиканец на 67 години, чиято цел е да стигне до Доха с колело, балансирайки топка върху главата си, а пътешествието му е започнало в Мадрид.

“Поход към Катар за световен мир и здраве”. Така Хуан е озаглавил своя проект, който е истинско изпитание на човешкия дух и воля. Испания, Франция, Италия, Словения, Хърватия, Сърбия и седмата държава, през която Маркес преминава - България. 

Хуан Маркес: Проектът е начин да изпратя послание до младите, да бъдат активни. Балансът в живота е най-важното нещо и за това балансирам с тази топка върху главата си. Една от причините е да видя на какво е способно човешкото тяло. Докъде сме готови да стигнем, за да можем да изпълним мечтите си. Аз не искам да остана до „щях да го направя“. Повечето хора стигат до там да планират нещо, но не го довършват. Всички знаем рекламата, която ни казва „Просто го направи“! Така трябва да се действа. Да правиш наистина нещата. Обожавам футбола и копнея в Катар да гледам мач на Мексико.

По професия Хуан е строителен инженер и е издал книга за футбола. В родината си Мексико често е обект на медийно внимание заради своите инициативи. По пътя си към Катар разчита основно на добрата воля на непознати за храна, подслон и финансови средства.

Хуан Маркес: Това са съвсем обикновени, добри хора. Не мислят за парите, а просто ми помагат. В Италия ме подкрепяха много. В Словения срещнах един чудесен господин, който ме покани в дома си, показа ми тамошния стил на живот. Вижте, аз се срещам с хората по възможно най-хубавия начин при тези условия. Например с твоя помощ съм тук и ще се види най-хубавото.

Жонглирането с топка е нещо, което Маркес научава на инат.

Хуан Маркес: Бях почти на 48 години. Когато бях малък, един учител по физическо възпитание ми каза, че ако не мога да направя 10 докосвания, ако не мога да направя 10, няма да ме пусне на игрището да играя. И така аз никога не играх. Минаха 35 години, преди да се науча да жонглирам с топката. Беше  фантастично.

Сега 67 годишният ентусиаст трябва да прекоси със своето колело Турция, Ирак, Кувейт и Саудитска Арабия, преди да пристигне по план в Катар на 20 ноември. 

Хуан Маркес: Турция е много голяма страна. А в Ирак ми казаха, че има вътрешни проблеми. В другите страни би трябвало да е по-лесно, но те имат много различна култура. Там мислят по друг начин. Трябва да видим как гледат на моя проект, дали ще ме приемат, защото все пак културите са много различни. Но всички сме хора.  

Разделяме се с обещанието да се видим отново в Доха за първия съдийски сигнал на Мондиала, който ще отбележи и сбъдната мечта на Хуан.