Бразилия е изпратила писмо до Световната футболна федерация (ФИФА), с което изявява желание да бъде домакин на шампионата на планетата за жени през 2027 година, каза министърът на спорта на южноамериканската страна Андре Фуфука.

Той представи документите на президента на ФИФА Джани Инфантино, докато той беше в Рио де Жанейро за финала на Копа Либертадорес, който беше спечелен от бразилския клуб Флуминензе за първи път в историята.

"Предадох писмото на ФИФА и Бразилската футболна конфедерация от името на президента Лула. Това е декларация на правителството, която съобщава за намерението на страната да бъде домакин на Световното първенство по футбол за жени през 2027 година и правителствените гаранции, необходими за страните, кандидатстващи за домакинство на Мондиала", написа Фуфука в социалната мрежа X.

Германия, Белгия и Нидерландия обявиха през април обща кандидатура за домакинство на турнира, докато другата е на САЩ и Мексико. Бразилия и Южна Африка са другите две страни, които подадоха оферта. Конгресът на ФИФА ще избере домакините чрез публично гласуване на 17 май 2024 година.

Австралия и Нова Зеландия бяха домакини на изданието на турнира през 2023-а, което беше спечелено от Испания. САЩ, Мексико и Канада ще бъдат съвместни домакини на Мондиала за мъже през 2026 година.

 

БТА / Автор: Ива Кръстева