Международната футболна асоциация (ФИФА) ще изплати 209 милиона долара на клубовете, които са изпратили свои играчи на изминалото световно първенство в Катар, обявиха от организацията.

Компенсации ще получат 440 клуба от 51 държави, сред които не е конкретно България. Въпреки това, Славия трябва да получи 32 851 долара благодарение на бившия си футболист Надер Гандри. Защитникът не бе част от столичани по време на Мондиала, но има записани участия в световните квалификациите за Тунис, когато беше част от най-стария столичен клуб. Гандри игра в Славия през пролетния дял за 2021-а година. 

Според правилниците на ФИФА, клубовете получават по 10 950 долара за всеки ден на техен футболист на световното първенство, без значение игровото време. В Русия 2018 отборите получаваха по 8 530 долара на ден за всеки играч.

Цели 46 клуба от Англия ще получат компенсации, които ще бъдат на обща стойност 37.7 милиона долара. В класацията следват Испания, Германия, Италия и Франция.

Най-много пари ще получи отборът на Манчестър Сити със сбор от около 4.6 милиона долара. На второ място е Барселона с близо 4.5 милиона, а трети Байерн Мюнхен с 4.3 милиона. Топ 5 допълват Реал Мадрид и Пари Сен Жермен.