Заместник-министърът на спорта на Саудитска Арабия отправи сериозни похвали към Катар за организираното миналата година Световно първенство по футбол и допълни, че неговата страна ще се опита да използва този опит по пътя към Мондиал 2034, който саудитците искат да вземат.

Саудитска Арабия беше сочена като основен претендент за това първенство още по време на разговорите във ФИФА миналата година, а Световната централа покани още страни  от Азия и Зона Океания да се активизират в тази посока и им даде срок 31-и октомври.

Катар е първата страна в Средния Изток, която получава домакинството на Световното по футбол. И въпреки обтегнатите политически отношения, саудитският заместник-министър на спорта Бадер Алкади похвали организацията.

"Усещането беше както вие се чувствахте, когато Лондон се представи отлично като домакин на Олимпийски игри. Същото е и когато ние победихме Аржентина в групата. По същия начин се гордеем и от отличната работа на Катар по организацията на това прекрасно Световно първенство", каза Алкади на среща на Лидерите в спорта, която се организира в Лондон.

"Определено искаме да имаме нещо такова и у дома. Ще се опитаме да гарантираме, че развиваме страната си, за да покрие стандартите за такива събития", каза още заместник-министърът. Той обаче беше попитан как би коментирал изживяванията на европейските фенове в Катар, на които не се сервираше алкохол – практика, която е непозната и трудно приемана в традициите на футбола.

Въпреки това, Алкади смята, че хората са се насладили на уникално изживяване. Бихме искали да го повторим и аплодираме колегите от Катар. Това беше възможност, която бихме искали да се повтори.

Но алкохолът е забранен и в Саудитска Арабия и той не уточни дали това означава, че ще разрешат сервирането на градусови напитки във фен-зони и хотели, както беше в Катар.

Друго обвинение към Саудитска Арабия е, че използва "държавният инвестиционен фонд за промиване на мозъци с цел лъскане на имиджа на страната. Саудитска Арабия е обвинявана, че системно нарушава човешките права. Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман каза миналия месец, че не го интересуват обвиненията в "спортно промиване на мозъци" и че ще продължи да финансира спорта, ако той добавя към брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.