Австралия иска да бъде домакин на още сериозни футболни събития, в това число като вариант се разглежда и Мондиал 2034 за мъже след успешно проведеното женско Световно, заяви изпълнителният директор на Футбол Австралия (ФФА) Джеймс Джонсън.

Световната федерация по футбол (ФИФА) увеличи срока за кандидатстване за първенството през 2034-а година до края на месец октомври и към момента Саудитска Арабия е единственият претендент. А от Цюрих настойчиво помолиха и други страни от Азия и Океания да се включат в кандидатурите. Саудитска Арабия получи подкрепата и на Азиатската футболна конфедерация (АФК).

Австралия преговаряше до скоро с Индонезия, Малайзия и Сингапур, но индонезийците по-рано тази седмица се обявиха в подкрепа на саудитската кандидатура. Сега за австралийците остава вариант да се кандидатират сами, ако преценят това в следващите 12 дни. И да се надяват на подкрепа от другите континентални централи на Конгреса на ФИФА в Банкок през следващия май.

"В момента сме в изграждането на нашата кандидатура за провеждането на първенството за жени на Азия през 2026-а година. И логиката изисква да търсим ефекта на наследството. Може би предимно за женския футбол", заяви Джонсън по време на Конференцията Лидерите в спорта, която се провежда в Лондон.

"Но ще бъда откровен с вас – ние проучваме и други две големи футболни събития. Това са Световното клубно първенство през 2029-а, за да видим дали това може да е опция в нашия регион... и проучваме възможността и за Световното първенство за мъже през 2034-а година. Знаем настроенията, че е малко изненадващо. Но имаме още почти две седмици, за да говорим и с държавата, и с щатите в Австралия, заяви още шефът на футбола в страната.

През 2010-а година, когато ФИФА избираше домакините на първенствата през 2018-а и през 2022-а, австралийците бяха конкуренти на Катар. Но бяха елиминирани още в първия рунд на гласуването. По ирония на съдбата, ако се решат да подадат документи за Мондиал 2034, те ще бъдат отново в спор с държава от Персийския залив, но сега Саудитска Арабия. /БТА