Джани Инфантино, който беше преизбран за президент на ФИФА на 73-тия Конгрес на световната футболна централа в Кигали, се похвали, че наградният фонд на предстоящото през тази година световно първенство по футбол за жени ще бъде 150 милиона долара. Това е 10 пъти повече спрямо световното първенство през 2015 година, отбеляза швейцарецът.

Въпреки това наградният фонд на женския Мондиал остава близо три пъти по-малък от този при мъжете. Миналата година в Катар ФИФА осигури 440 милиона долара за участниците в турнира.

Инфантино има тристепенен план, с който да изравни условията в мъжкия и женския футбол на световните първенства.

Първата стъпка е футболистите от двата пола да имат достъп до еднакви условия и услуги по време на световните шампионати.

БТА / BTA
13 снимки

"Стъпка втора, която се въвежда за пръв път, е определена част от наградния фонд да отива пряко при футболистките. Другата част от тези пари ще бъде инвестирана в развитие на футбола", обясни Инфантино.

Третата част от плана на президента на ФИФА включва специализирана маркетингова програма, която да промотира женския футбол.

"Може да се наложи да въведем таван, трябва да помислим как можем да го направим. Ще обсъдим тази тема с всички участници в процеса. Трябва да продължим да подобряваме регулациите на ФИФА. Ще продължим да подобряваме принципите на управление и ще обърнем внимание на системата за трансфери. Може би имаме нужда от дискусия, за да подобрим прозрачността на трансферните суми и заплатите", заяви той.

"Нашата мисия е Световното първенство при мъжете през 2026 и това при жените през 2027 да има еднакъв награден фонд", допълни Инфантино, който отбеляза, че женският Мондиал през тази година е с награден фонд 150 милиона долара, което е десеткратно увеличение спрямо този през 2015.

Наградният фонд на Мондиал 2022 в Катар бе 440 млн. долара.