Световният шампион Аржентина победи с 1:0 като гост Бразилия в дългоочаквания сблъсък от 6-ия кръг на квалификациите за Мондиал 2026 в зона КОНМЕБОЛ. Единственото попадение отбеляза Николас Отаменди в 63-ата минута. Централният защитник на "гаучосите" беше точен с глава след центриране на Джовани Ло Селсо от корнер и смълча по-голямата частот публиката на "Маракана".

Бразилия завърши с човек по-малко, след като резервата Жоелинтон получи директен червен картон в 81-ата минута. Съставът на Фернандо Динис позволи да бъде надхитрен от гостите, които много рядко атакуваха, но се възползваха от статично положение пред вратата на Алисон, за да стигнат до трите точки. Дебюта за Бразилия направи 17-годишният нападател на Палмейрас Ендрик. Лионел Меси игра до 78-ата минута за Аржентина.

Началото на срещата се забави с половин час заради бой между бразилската полиция и аржентински фенове по трибуните. Играчите на двата тима се опитаха да успокоят обстановката, след което Меси и съотборниците му се прибраха в съблекалнята. Последваха разговори между делегата на мача и щаба на Аржентина. В крайна сметка, органите на реда овладяха ситуацията и гостите се завърнаха на терена.

В първите 20 минути футбол на практика не се игра заради постоянните нарушения. Съдията Пиеро Маса се опита да пресече грубостите с ранни жълти картони на Габриел Жезус и Рафиня, но това само накара футболистите на двата отбора да действат още по-агресивно. В средата на полувремето бразилците вече бяха направили една дузина фалове и нямаха нито един удар. Аржентинците се стараеха да задържат топката по-продължително. В 27-ата минута Ло Селсо падна в наказателното поле и поиска дузпа, но сигнал за нарушение не последва.

В края на полувремето Родриго спечели корнер. След неговото изпълнение Емилиано Мартинес не се намеси добре и Бруно Гимараеш нанесе удар, но Ромеро изби малко пред голлинията. До почивката Меси беше незабележим, а реферът даде само три минути добавено време, въпреки многото прекъсвания.

На полувремето Динис замени Маркиньос с Нино. Бразилците се опитаха да доминират и Мартинели имаше шанс да открие резултата, но Емилиано Мартинес спаси. В 63-ата минута Ло Селсо центрира от ъглов удар, а опитният Отаменди се извиси в наказателното поле и с глава прати топката под гредата. Голът за Аржентина дойде противно на логиката, защото "албиселесте" почти не нападаше и не създаде нищо опасно пред вратата на Алисон.

Червеният картон на Жоелинтон окончателно сломи домакините. В оставащото време те наивно заложиха на балонни центрирания, които не затрудниха Емилиано Мартинес. Ди Мария пропусна да вкара втори гол за Аржентина, а в последните секунди от добавеното време слаб удар на Дъглас Луис отиде право в ръцете на съотборника му в Астън Вила. В следващия кръг от квалификациите Бразилия ще посрещне Еквадор, но преди това ще гостува на Англия в контрола. Аржентина ще продължи битката за място на Мондиал 2026 с домакинство на Чили.