Президентът на ФИФА Джани Инфантино вярва, че процесът за определяне на домакините за Световните първенства през 2030 и 2034 година носи послание за "сплотеност и единство".

Има само по една кандидатура за всеки турнир, като Мароко, Португалия и Испания ще организират Мондиал 2030 - с три мача, които ще се проведат в Уругвай, Аржентина и Парагвай - докато Саудитска Арабия е единственият претендент за 2034-а.

Организации за защита правата на човека разкритикуваха процеса, като на евентуалните кандидати за 2034 година беше даден по-малко от месец за вземане на решение и се разглеждаха само оферти от азиатски и океански федерации.

Говорейки на конгреса на КОНМЕБОЛ в Бразилия, Инфантино похвали процедурите за подаване на заявки.

"Просто искам да благодаря и да поздравя всички, особено президентите на конфедерациите и членовете на Съвета на ФИФА, защото смятам, че доказахме на света, че е възможно да се постигне консенсус и единство в процесите на вземане на решения. Мисля, че в нашия свят, където, за съжаление, има много агресия, имаме нужда от такива послания за сплотеност и единство", каза той.

Очаква се решенията да бъдат одобрени на Конгреса на ФИФА в края на следващата година.