Легендарният американски промоутър Дон Кинг и неговият клиент Бърмейн Стивърн (25-3-1, 21 KO) са завели съдебен иск за 2 милиона долара срещу руснака Александър Поветкин (34-2, 24 KO) и неговия мениджър Андрей Рябински.

Причината за този иск е отмененият двубой между Поветкин и Стивърн, който трябваше да се проведе през декември 2016-та година и в него трябваше да се разиграе "междинният" колан на Световния боксов съвет (WBC) в тежка категория. Срещата не се проведе, защото в нейното навечерие се разбра, че руският боксьор е дал положителна допинг проба за забраненото вещество остарин.

"Поветкин и Рябински просто не могат да играят по правилата на WBC и VADA (Доброволческата антидопингова агенция). Те лишиха Бърмейн от възможността на живота му. По тяхна вина той не стана отново световен шампион. След цялата тежка работа и похарчените пари за подготовка, в деня на битката ни бе съобщено, че няма да има среща. Това беше изключително разочароващо", заяви Дон Кинг.

И двамата бойци трябваше да получат по 1,424,250 долара за срещата, а победителят щеше да прибере допълнително 316,500 долара. От това, може би, произлиза и исканата от Дон Кинг сума от 2 милиона долара.

Струва си също да отбележим, че този случай беше вторият с положителен допинг тест за Поветкин в рамките на само седем месеца. Преди това по същите причини пропадна и организираната му среща с Дионтей Уайлдър.