Носителят на купа "Странджа" за 2018 година Петър Белберов отново заслужи овациите и скандиранията на името си от многобройните си поддръжници в столичната зала "София". Представителят ни в свръхтежка категория продължава успешно похода си към четвърти пореден триумф на международния турнир "Странджа", като се класира за финала. Белберов надви с единодушно съдийско решение хърватина Лука Пратлячич - 30-27, 30-27, 30-27, 29-28 и 29-28. 
 
Съперникът му на финала на 19-и ще бъде изгряващата звезда на американския бокс - 19-годишният Ричард Торес-младши, който е двукратен републикански шампион на САЩ и бронзов медалист от СП за юноши 2016 , като се боксира с обратен гард.
Двамата подходиха по-предпазливо в първите минути на ринга, като никой не искаше да поема рискове в началото. В 1:30 минута Белберов наелектризира многобройните си почитатели в залата с много добро ляво кроше, като през първата част никой не направи заплашителен удар с дясна ръка. Петър обаче по-добре я ползваше с ниски удари в тялото на опонента си.
 
Надлъгването продължи в следващия рунд, като Белберов внимателно преценяваше моментите, за да пусне левия си прав, защото хърватинът бе по-висок и имаше предимство в разтега. Въпреки че нямаше отчетливи и паметни попадения на сметката си, Белберов контролираше разположението на двамата на ринга и поставяше повече под напрежение опонента си.
 
Двамата започнаха по-агресивно последния рунд и размениха по кроше, а иначе в бързината си удариха три пъти главите. Белберов започна да атакува повече зад водещия си ляв прав, като 1:08 преди края хърватина трябваше да получи лекарска помощ за разкървавен нос. Петър започна да цели тялото му от близка дистанция, а секунди преди финалния гонг пласира и чудесно дясно кроше.
 
В първия си двубой пред екзалтирана своя агитка Белберов откри кампанията си в "Странджа" с упех с 4-1 съдийски гласа срещу украинеца Виктор Вихрист. Вчера навръх 29-ия си рожден ден Петър постигна една от най-престижните победи в кариерата си над сребърния медалист от Световното първенство Камшибек Кункабаев, отново пред шумна своя агитка.
 
Петър Белберов започва да тренира бокс любителски на 14-годишна възраст, а чак на 20 се пуска в състезания. Миналата година той не само спечели купа "Странджа", но постигна победа във финала на свръхтежка категория срещу арменеца Гюрген Ховнанисян (4-1 съдийски гласа) с разкъсани мускулни влакна на десния си бицепс. Това бе третият му пореден триумф в дивизията на "Странджа" и първа купа, въпреки че получава контузията още преди полуфиналния си двубой. През 2015-а печели бронз на Европейското първенство в Самоков, а през 2017 година дебютира с победа в полупрофесионалните серии на АИБА - World Series of Boxing.
 
Юбилейното 70-о издание на най-стария международен турнир "Странджа" се провежда между 14 и 19 февруари в столичната зала "София". Над 190-има боксьори и 100 боксьорки от 39 държави на пет континента се включиха в престижната надпревара, като България е представена от 19-има мъже и 12 жени.