Когато има Световно първнство по футбол, светът сякаш застива и всеки е вперил поглед в екрана. Доказаха го всички и по време на тазгодишния шампионат в Русия - тенисисти, политици, младоженци и гостите на сватбата им, дори балерините от "Болшой театър" бяха с приковано от футбола внимание по време на мачовете. 

Затова изглежда странно да има явление, пък макар и свързано със самия шампионат, което да стане по-известно от него, докато се играят мачовете. Или, хайде, поне да е със съизмерима популярност. 

Но точно това се случи на Мондиал 2010 в Южна Африка - определяният за най-скучен, откакто участниците се увеличиха на 32 отбора. Докато битките течаха с пълна сила, феновете се интересуваха почти толкова силно от един оракул. Един главоног оракул. Да, правилно се досещате, става дума за легендарния октопод Паул. 

Мекотелото, което се прослави с прогнозите си и с това, че нямаше пропуск в тях по време на шампионата, предизвика истинска истерия сред феновете, а от аквариума "Морски живот" в Оберхаузен удариха джакпота с него и популярността му. 

Точно този октопод постави началото на интригуващите закачки животни да прогнозират мачове от шампионата. Нещо, което се опитва да постигне и котаракът ВладИмир на GONG.BG, но все още е далеч от способностите на легендарния си предшественик. 

Този главоног симпатяга беше истинска фурия. Предрече правилно изхода на всеки мач на Германия на шампионата, включително и загубата от Испания. А после предсказа и трофея на "ла фурия", засега единствен от най-големия футболен форум и дошъл след 80 години чакане. 

Истерията по октопода със свръхестествени способности беше толкова голяма, че се произвеждаха дори негови фен-артикули, тениски, а интересът към аквариума, в който живееше се увеличи почти десетократно. 

Методът на Паул беше простичък. В сандъчета с флаговете на замесените в предстоящия мач държави се слагаше по един деликатес за него и където се спреше октоподът, там отиваше и победата. Буквално. Неговата прецизност беше пословична и затова се породиха какви ли не митове. 

Тези, които се съмняваха в качествата му, твърдяха, че винаги избирал правилния резултат, защото специалисти се съветвали с гледачите му и поставяли "по-вкусната мида" в сандъчето, което той трябвало да избере. Оказа се после, че това не е така. 

Други твърдяха, че цветовете на националния флаг на Германия били по-ярки и привличали Паул, но всъщност той си беше далтонист... Някои хора пък толкова вярваха в свръхестествените му способности, че заложиха цели иманета на прогнозите му. В случая - оказаха се прави. 

С течение на шампионата този симпатичен октопод се превърна в истинска глобална сензация, че дори предизвика скандали по света. Да, един двугодишен октопод, който обича да похапва миди от сандъчета, беше нападнат от... тогавашния президент на Иран Махмуд Ахмадинеджад. 

Страната на политика не участваше на Световното, но явно и той е хвърлял по един поглед на турнира в Южна Африка, щом е останал възмутен от симпатягата в аквариума. Според Ахмадинеджад, Паул е бил символът на развалата на западното общество и не можело култура, която вярва на един октопод, да има претенции за световно господство. И даде пример със себе си, който никога не би повярвал на такова животно. Е, в случая се е оказал губещ. 

Феновете на отборите, на които мекотелото предричаше поражения, също му бяха набрали. Някои го заплашваха с отвличане, а феновете на Аржентина се заканиха, че ще го сготвят на паеля, когато той предрече загубата им от Германия и впоследствие тя стана факт. 

Истерията беше толкова голяма тогава, че дори лично премиерът на Испания предложи "политическо убежище" на Паул заради заплахите за живота му. Това предложение беше тактично отхвърлено от ръководителите на аквариума в Оберхаузен. 

Славата му беше толкова голяма, че способностите му бяха използвани дори далеч след Световното. На изборите за президент на Венецуела на плаката на големия фаворит в тях Уго Чавес се появи изображението на Паул, който предричал успеха му.

Е, той и тук се оказа прав, макар и задочно, а пък да предвещаеш успех на управляващия с желязна хватка комунистически диктатор в страна като Венецуела не е особено трудно и не се изискват специфични способности. 

Симпатичният октопод се спомина от естествена смърт през октомври 2010 г. Оказа се, че е твърде стар, а прогнозите на Световното и известността след тях са го изтощили и той не е прескочил естествената възраст за кончина при животните от неговия вид. 

Но дори и в смъртта си главоногото не намери покой. Търсеща евтина сензация китайска режисьорка създаде документален филм, развиващ конспиративната теория, че Паул всъщност умрял още по време на Мондиала, но подлите служители на аквариума го подменили с друг, за да печелят пари. 

Основното ѝ твърдение за това, било "усещането" ѝ за нещо мръсно и добавя: "Всички октоподи изглеждат еднакво, така че съм права". А се убедила на 100% в твърдението си, когато от аквариума с учтивост, но и с малко насмешка отказали да участват в налудничавия ѝ филм. 

Той е кръстен "Конспирацията около смъртта на октопода Паул" и интересното е, че е направен доста след кончината на мекотелото, въпреки твърденията на китайката, че е почнала да го снима още през лятото на Мондиала. Но всеки с номера си...

Факт е обаче, че едно симпатично животинче предизвика такава истерия, че беше на път да засенчи дори самото Световно. Мнозина може да не знаеха дори всички 32-ма участници на Мондиала, но със сигурност знаеха кой е октоподът Паул със свръхестествените способности. 

Той постави и началото на модата животни да предричат изхода на мачове на големи първенства, но дори осем години след смъртта му не се намира достоен негов наследник. Колкото и котаракът ВладИмир да се опитва да го догони...