От два дни цяла една държава е в траур. Цяла Германия е потънала в скръб заради ужасяващата развръзка с отпадането от Световното първенство в Русия още в груповата фаза. Така действащите световни шампиони останаха само с милите спомени за минали успехи. 

А определено феновете на Бундестима има за какво да си спомнят. Все пак цели четири световни титли в напълно различни епохи на футбола са достатъчно утешение за лудите по футбола германци. Но изглежда, че около повечето от тях все изскача някаква история. 

Излиза едва ли не, че когато германците са тотални аутсайдери във финала на Световно първенство, винаги се намира нещо странично, което да им помогне. Вече ви разказахме историята около "Чудото в Берн" и как остават съмненията, че те печелят на финала срещу хегемона в началото на 50-те години Унгария с помощта на стимуланти. 

Още 20 години по-късно Германия пак е на финал и пак изглежда огромния аутсайдер срещу друг хегемон на епохата си. На домашния си Мондиал избраниците на Хелмут Шьон трябва да спорят за отличието с най-красиво играещият отбор на 70-те години - Холандия. 

"Лалетата", водени от идеолога на "тоталния футбол" Ринус Микелс, с велики играчи като Йохан Кройф, Йохан Неескенс, Ари Хаан, Рууд Крол, близнаците Рене и Вили ван де Кeркхоф, са топфаворита за крайния успех. 

Те прегазват опонентите си по пътя към финала, като сред жертвите им е и България, а единственият хикс идва срещу коравите шведи в първата групова фаза. Иначе "под ножа" им падат още Уругвай, Бразилия, Аржентина и ГДР, за да дойде финалът срещу домакините. 

Макар и в германския състав да има велики играчи, никой не се съмнява, че холандците държат всички козове. Те са обигран и преливащ от талант състав, за който няма тайни на футболния терен. Всички чисто спортни аспекти показват, че не би трябвало "лалетата" да изпуснат първата си световна титла. Но явно те забравят и извънспортните такива...

Една история се стоварва като парен чук върху крехките "лалета" и 44 години по-късно остава горчивият вкус, че може би един от отборите с най-талантливите играчи в историята на футбола се е простил с шансовете си заради гнусната страна на журналистиката. Ето и за какво става въпрос. 

В навечерието на последния мач с Германия, най-големият таблоид в страната-домакин "Билд" публикува шокираща история. Вестникът излиза на първа страница със снимка на празен басейн. В текста си твърди, че разполага с фотодоказателства за пиянска оргия с участието на четирима играчи от Холандия и две германски компаньонки. 

Изданието твърди, че няма да назове имената на замесените, но от заглавието поне се разкрива името на един: "Кройф, шампанско и голи момичета". Тази история разтърсва холандския лагер и там се говори за всичко друго, но не и за футбол. 

Ринус Микелс и играчите дават пресконференция, в която яростно отричат твърденията на таблоида. Именитият специалист твърди, че в "Билд" нямат етични спирачки да се ровят в такива теми, но е категоричен, че такова нещо не е имало. 

Въпросните снимки така и не са показани. Историята никога не е разплетена и всъщност никога не се разбира официално имало ли е или е нямало такова парти. Но статията във вестника е достатъчна, за да създаде истински трус. 

Веднага след излизането на материала, телефоните в лагера на "лалетата" прегряват. От обратната страна са съпругите на футболистите. Всички искат обяснения от любимите си и дали са участвали в пиянската оргия. 

Всички категорично отричат, но семейните скандали ги държат на телефоните с часове. Подобно нещо се случва и на голямата звезда Йохан Кройф, чиято съпруга е разстроена от публикацията и двамата прекарват цяла нощ на телефона - нощта преди финала на Световното - да изясняват взаимоотношенията си. 

След края на Световното първенство холандските медии се наемат да разровят информацията на "Билд" и да я потвърдят или отрекат. И в Ниската земя се публикуват какви ли не версии, но и те не са подплатени с категорични доказателства. 

Според една от тях, именно "Билд" наема двете компаньонки, а сутеньорът им е всъщност фотограф на вестника. А и на всичко отгоре са подкупили охраната на хотела, за да влязат на партито и да снимат оргията. Но и тази версия не е подплатена с доказателства. 

Нещо интересно обаче споделя спортният биограф Йохан Тимерс, който също е направил свое разследване на цялата ситуация. Той е говорил с абсолютно всички гаджета и съпруги на холандските футболисти на Мондиал '74.

"Всички жени ми споделиха следното: "Парти с алкохол и проститутки категорично е имало, но моят мъж не е присъствал там". Това е доста странно. Което ме навежда на мисълта, че нещо наистина се е случило."

"А и фактът, че от холандския лагер така категорично отричаха информацията, вместо просто да кажат, че не обръщат внимание на таблоидни измишльотини и да подминат историята с усмивка, ми навява подобни мисли", споделя Тимерс. 

След Световното своята версия за цялата публикация на "Билд" споделя и един от героите на холандския отбор Ари Хаан. Той твърди, че шокът в отбора от тази информация е бил огромен и тя се е отразила на играта на холандците във финала.

"Естествено, че ни повлия тази история. Макар да бяхме вече известни футболисти, за първи път се сблъсквахме с подобен тип журналистика. Кройф беше шокиран. Тогава разбирахме постепенно какво е да си известен - всеки е след теб, всеки следи всяка твоя крачка."

"Всичко тръгна от тази статия. Започна постепенно напрежението да ни сковава и на всичко отгоре, после започнаха да звънят съпругите ни. Една по една, една по една...", споделя Хаан. 

Така че определено тази история на булевардното издание налива олово в краката на брилянтните "лалета". А дали има основна роля за загубата им, можем само да гадаем. Но не е за пренебрегване фактът, че основните звезди на Холандия прекарват нощта преди мача да се обясняват пред жените си и вместо да спят, почиват и събират сили, мислят за всичко останало, но не и за футбол. 

Дали само това е причината огромният фаворит да загуби финалната битка, няма как някога да разберем. Но е факт, че Германия получава (категорично да отбележим - непотърсена) помощ извън терена, която няма как да не е изравнила донякъде везните на терена впоследствие.

А останалото е история - Германия печели втората си световна титла, а Холандия губи първия си от трите финала на Световно първенство. И една от страните с най-талантливи играчи в историята продължава да чака да изкачи световния връх. Дали нямаше да е по-различно, ако не беше тази история на "Билд"? Само можем да гадаем...