Годината е 1958... На сцената на световния спорт изгрява нов колос, воден от бъдещия Крал на футбола Пеле. Бразилия тръгва по пътя на историята и печели първата от петте си (поне до момента) световни титли, а "селесао" е воден от голобрад юноша, впоследствие превърнал се в най-великия играч в историята. 

Да, но как ще реагирате, ако всъщност разберете, че... такова Световно първенство не се е провеждало? Звучи абсурдно нали?! И наистина е така, но не и според авторите на филма "Конспирация 58". 

Въпросният научнопопулярен филм е сътворен в началото на века и е пуснат по телевизията в страната-домакин на форума от тогава - Швеция. Авторите му твърдят, че този Мондиал не просто не се е провел, а е част от манипулация на ФИФА и ЦРУ, с която искали да тестват каква е силата на внушението от телевиията. 

Един от "конспираторите" твърди, че най-големите доказателства за манипулацията се виждат от полуфиналния мач между "тре крунур" и Германия. Историкът Брор Жак де Верн твърди, че всъщност първенство не е имало, а хората просто са повярвали на внушенията за драма и толкова им се е искало да видят как родната им Швеция играе финал на Световно, че са повярвали в нещо, което не се е случило. 

Неговите доказателства звучат леко налудничаво, но са изказани с такава увереност, че сигурно някой лековерен последовател на теориите за конспирацията им се е вързал. Според Де Верн, на въпросния мач, игран на стадион "Улеви" в Гьотеборг, се виждат сгради зад съоръжението, които всъщност никога не са били там. 

Освен това, сенките на футболистите на терена падали по неестествен начин за шведската дневна светлина в този период от годината, като от ЦРУ не се усетили за подробността, че през юни в Скандинавието почти няма нощ. 

Нещо повече, Де Верн твърди, че всичко е заснето в Лос Анджелис, а въпросните сгради са били всъщност и до момента в Ел Ей, а слънчевата светлина отговаряла на тропически, а не субарктичен климат. 

"САЩ направиха този експеримент като част от Студената война. Те трябваше да разберат доколко могат да влияят на хората чрез телевизията. Това измислено Световно първенство е част от медийната надпревара на двата лагера."

"След този Мондиал аз започнах да събирам снимки, документи и текстове за него. Когато събрах достатъчно критична маса, която да подкрепи тезата ми, стигнах до заключението, че всъщност Мондиал 1958 въобще не се е състоял", казва Де Верн от позицията си на работник с четвърт век стаж в Държавния архив на Швеция. 

Той твърди още, че бразилците са били с бутонки, които не са се произвеждали през 50-те години, а Швеция не е имала икономическата мощ да приеме и организира такъв турнир по онова време. 

Разбира се, този филм е една огромна бутафория и няколко години по-късно и самите автори го признават. Но това не пречи на много "конспиратори" да повярват в налудничавата теория и да твърдят убедено, че такова първенство не се е състояло. 

Някои от тях даже добавят "от себе си" и твърдят, че всъщност е имало заплахи с писма, бомби и обаждания за футболистите, които е трябвало да твърдят, че са участвали в тези мачове. Даже един "конспиратор" се изхвърля, че е поискал полицията да пази него и дома му, защото разкривал пред света тази огромна манипулация и се страхувал за живота си. 

Тези хора не се влияят дори и от думите на живи участници на турнира. Като легендата на Швеция Курт Хамрин, например, който вкарва гол в мрежата на Германия на въпросния полуфинал, който е изваден като "доказателство". 

"Не мога да разбера как някои хора твърдят, че не е имало въобще Мондиал 1958? Та аз бях там, пичове!!! Аз участвах там и вкарвах голове! Най-прекрасният момент в кариерата и живота ми са мачовете на това Световно първенство", казва развълнуваният Хамрин. 

Също така възрастни шведи, които са гледали с очите си тези двубои, се обаждат разярени, разочаровани и разплакани на авторите на филма и им търсят обяснение. И в крайна сметка авторите на филма си признават: "Хора, бъзикаме се с вас, не вярвайте на всичко по телевизията!". 

Един от създателите на въпросната продукция Льофстед признава каква е всъщност причината да се създаде подобна простотия. "Гледах с приятели един научнопопулярен филм за Холокоста, в който едва ли не се отричаше целият ужас от замесените в него уроди."

"Бяхме ядосани, бяхме бесни. Но накрая започнахме да си мислим, че щом може да се отрече Холокостът, ние можем да излъжем за нещо друго. Мислехме за Олимпийските игри в Стокхолм през 1912 г., за конкурса Евровизия, спечелен от АББА, за какво ли не."

"Накрая се спряхме на идеята да твърдим, че не е имало Мондиал 1958. И след час бяхме готови с идеята. Направихме филма и не вярвахме, че толкова много хора ще се вържат", споделя Льофстед. 

А авторите имат да кажат на аудиторията си само едно - подхождайте по-критично към нещата, които ви се споделят по медиите. Така че, уважаеми читатели, трупайте спомени от настоящото Световно първенство, за да не се окажете и вие жертви на плод на измислица на ловки манипулатори и да се чудите дали да вярвате на очите и спомените си.