Плановете на Международната футболна централа (ФИФА) биха имали „директен и разрушителен ефект“ върху клубния футбол, предупредиха от Асоциацията на европейските клубове (ЕКА).

ФИФА бе обвинена от ЕКА, че се опитва да си „проправи“ път чрез противоречивите си планове, които включват провеждането на Световно първенство на всеки две години, без подходящата консултация. Силното й изявление напомни на Международната централа за „законовите й задължения“, за да гарантират, че клубовете са консултирани относно структурата на международния календар.

„ЕКА следи с огромни опасения и тревоги създаването на активни ПР кампании от ФИФА, в опит да си проправи път чрез реформите на международния календар, в частност въвеждането на Мондиал на всеки две години“, се казва в съобщението на ЕКА, която представлява 247 клуба от Европа. Изявлението потвърждава, че европейските клубове и първенства са обединени против плановете, докато по-рано тази седмица, Европейската футболна централа (УЕФА) също разкритикува ФИФА поради липсата на консултации и я призова да спре с „промоционалните кампании“ в подкрепа на плановете.

ЕКА е съгласна с ФИФА, че международният календар има нужда от реформа. В съобщението на Асоциацията се добавя, че трябва да бъде създаден „модернизиран и по-опростен“ международен календар с по-малко прозорци, по-добра защита на играчите и тяхното здраве, както и балансиран подход към клубния и международен футбол.