Да гледаш Бразилия да играе, да не кажем винаги, но много често в историята на футбола, е било наслада за окото. В южноамериканската страна винаги са се раждали футболисти, които не просто играят красиво, те флиртуват с топката, галят я като своя любима. 

И този талант извира от "селесао". Рядко в селекцията на "златистите" е имало само един играч, който да е най-важен на даден шампионат. Дори с Краля на футбола Пеле в състава, до него винаги е имало не един и двама изкусни майстори, нека споменем само Гаринча, които са творели изкуство на терена с отиграванията си. 

И така стигаме до Световното първенство във Франция през 1998 г. Тогава на сцената със златистия екип изгряваше един 21-годишен Феномен, който впоследствие остави много дълбок отпечатък в световната история на футбола. 

Макар и на тази крехка възраст, нападателят Роналдо се беше превърнал в толкова ключова фигура за отбора си, поне по време на Световното, че... заради него Бразилия изпусна световната титла. Може да изглежда тежко да стоварваме такава отговорност върху плещите на един все още млад тогавашен хлапак, но фактите говорят друго. 

На това Световно първенство във Франция бразилците бяха тръгнали да защитават титлата си от САЩ преди четири години и разполагаха със състав от изкусни майстори - Ривалдо, Бебето, Леонардо, подкрепени от бойци като Дунга, Кафу, Алдаир, Роберто Карлос и Едмундо... И всички те предвождани от 21-годишния нападател на Интер, в когото бяха вперени погледите и надеждите на стотици милиони бразилци. 

И имаше защо. Роналдо беше оставил зад гърба си в навечерието на Световното феноменален сезон с Интер, в който наниза 34 гола. А това беше дебютната му кампания за "нерадзурите". По пътя към финала той вкара четири гола, кой от кой по-решаващи. 

Последният от тях беше на полуфинала срещу винаги силния отбор на Холандия. Всъщност, онова поколение на "лалетата" беше едно от практикуващите най-красив футбол и което е определяно за генерацията на холандците, която най-незаслужено не е достигнала до финал на Мондиал. 

Но да се върнем на Роналдо. Той не просто вкара на европейския съперник, но после реализира и дузпа при изпълненията след края на продълженията, помагайки на тима си да се докопа до финала. И там идва една от най-големите мистерии на Световни първенства. Която според мнозина коства петата световна титла на "селесао". 

Роналдо в действие на финала на Мондиал 98

източник: Gulliver/Getty Images

В деня преди мача на нападателя му прилошава, той е закаран на секундата в болница и очакванията са да не може да играе. Медицинските тестове показват, че му няма нищо, той настоява да участва и на следващия ден на финала е само една бледа сянка на себе си. 

Бразилия разчита много на него, но болният Роналдо е беззъб в предни позиции, не носи заплахата, както във всеки един момент на Мондиала дотогава и Франция бие убедително с 3:0. Така "петлите" печелят първата си световна титла, а на другия край на Атлантическия океан царуват мъка, траур и обвинения към голямата звезда. 

Когато една такава мистерия се случи в най-неподходящия момент, хората винаги търсят обяснение, което обаче често граничи с фантазията и дори с лудостта. А някои от най-конспиративните митове за Световните първенства са се родили около мистериозното заболяване на Роналдо в навечерието на мача. 

Някои от тях са подхранени от самите участници в бразилския състав на Мондиала. Нападателят Едмундо е човекът, който трябва да заеме мястото на Роналдо, ако той наистина не може да играе. Животното, както е прякорът му, съвсем очаквано не е доволен, че ще гледа важния мач от пейката, докато съотборникът му не е в изрядна форма. 

И дали от ярост, дали от злоба, а може би споделяйки чистата истина, но той споделя следното изречение, сложило началото дори на разследване в родината му. Той казва: "Спонсорите на Роналдо бяха 24 часа на ден с нас, бях като част от отбора. Това е огромна сила, само това ще кажа."

Тези думи на Едмундо дори довеждат до държавна намеса година и половина по-късно, като специална комисия се заема да разследва дали има намеса от доставчика на екипировка на отбора, с който Роналдо има сключен личен дългогодишен договор, за задължително участие на нападателя във финала. 

То протича в рамките на няколко месеца, но не открива нищо. Според теоретиците на тази конспирация, още по-големи пари са се излели за потулването на историята и затова комисията не е разкрила нередности. Но каквото и да си говорим, каквото и да си мислят конспиратиците, доказателства няма. 

Всъщност, намесата на спонсора и задължителното участие на Роналдо в мача заради неговата разпоредба, отприщват и останалите истории, като фантазията на вярващите в тези теории се развихря с пълна сила. И излизат допълнителните конспирации. 

Като тази, че всъщност Феномена е бил много болен. Неназован източник казал, че е видял лекаря на националния отбор Лидио Толедо да излиза от стаята на футболиста разплакан, а с него имало и мистериозен медик, който констатирал, че футболистът е в безсъзнание и може да умре. 

Толедо обаче категорично отрича това. Години по-късно той описва какво е видял: Роналдо е бил в съзнание, контактен, но конвулсиращ и с пяна около устата. Дишането му било тежко и наистина уплашил медика, но той бързо овладял ситуацията и го пратил в болница. 

Това обаче не пречи да се разтягат и други теории за състоянието на играча. Като тази, че бил изпаднал в нервен срив, защото тогавашното му гадже Сузане Вернер му слагало рога с журналист. А истината е, че всъщност Роналдо е бил този, който изневерявал, но това се разбра години по-късно след раздялата им. 

А тази теория се подкрепя от факта, че няколко дни преди случая Роналдо хвърлил колело в стената и го счупил. Той не получил лекарства за състоянието си от Толедо заради риск от допинг и това довело до кризата по-късно.

Другият факт според теоретиците е, че той не участвал в самба-фиестата след класирането за финала, защото бил потиснат. Само че това няма как да се знае, защото на това парти имало само представители на отбора и танцьорките, които ги забавлявали. 

Друг от скандалните митове за здравето на Феномена е, че всъщност получил алергичен шок от храната, която френските готвачи му предоставили и когато д-р Толедо му бил инжекция, дори станало по-зле. Само че според едната теория не е получавал медикаменти, а според другата е получавал и така двете взаимно се изключват. 

Друга от теориите, която сякаш е най-близо до истината като факти, е че има конспирация на ниво ФИФА за този случай. Месеци след финала изданието "О Глобо" разкрива, че в редакцията му е получено електроннно писмо от неизвестен човек, в което се твърдят следните неща:

Първо, че от ФИФА са изискали Бразилия да загуби финала, за да се усмири вилнеещото социално недоволство във Франция по онова време и протестите за огромните вложения на държавни средства за организирането на такъв форум. Това трябвало да се оправдае със световна титла. 

Второ, в замяна на тази услуга, от ФИФА обещали още на следващия Мондиал да осигурят лек път до титлата на Бразилия. Факт е, че "селесао" става световен шампион четири години по-късно, Роналдо е във вихъра си, отбелязва осем гола, а пътят наистина изглежда лесен. 

В групата на "златистите" са дебютантът Китай, загадката от Европа Турция и Коста Рика. Победите са три, а донякъде трудно идва само тази срещу турците. На 1/8-финал е отстранен Белгия, който тогава е с доста слаб състав, след това идва успехът над Англия, дошъл с левашката грешка на Дейвид Сиймън, а на полуфинала е отстранена отново Турция.

На финала вече е Германия, но пък Бундестимът идва след най-големия си провал дотогава на голям шампионат - отпадането в груповата фаза на Евро 2000. На това първенство много от фаворитите отпадат след безумно съдийство, а Бразилия стига с постлан път до мача за титлата. Или поне така мислят теоретиците на конспирацията. 

Третият факт от въпросния мейл също удря в десетката. Според него, в следващото десетилетие (става въпрос за това, в което живеем сега), страната щяла да получи домакинство на Мондиал. Е, случи се и това, така че макар и налудничава, тази теория граничи най-много с истината. 

Само че за мераците на Бразилия да е домакин на Световно се знае още от 90-те години на миналия век, а страната получи Мондиал 2014, защото във ФИФА властваше ротационен принцип на домакинството на шампионати и тогава се полагаше на Южна Америка.

Пък друга страна не кандидатства. И точно заради провала на процеса по кандидатиране, Световната футболна реши да отмени този строг ротационен принцип, макар пак да се среща подобна презумпция. 

А колкото до пътя на "селесао" към петата титла, няма как да не се отбележи, че това беше може би най-най-талантливият състав на отбора от много години насам и заслужи трофея с играта си. Колкото и някои да твърдят друго заради скандалните отпадания на някои от фаворитите. 

И всъщност, за да се сложи край на всички конспирации, самият Роналдо обяви какво се е случило преди този мач. Това стана 20 години по-късно, а изповедта му дойде пред списанието FourFourTwo. 

"След обяда през онзи ден реших да си почина и се отправих към леглото. Последно си спомням как задрямах и се събудих от конвулсии. Съотборниците ми бяха около мен, както и д-р Толедо. Никой не искаше да ми каже какво става, само видях уплахата им."

"Помолих ги да излязат, защото исках да си почина. Тогава съотборникът ми Леонардо ме изведе на разходка в хотела ни и ми обясни цялата ситуация. И каза, че селекционерът Марио Загало не иска да играя заради състоянието ми. Казаха ми, че няма да играя на финала на Световното, хора!"

"Но веднага ми направиха тестове и те не показаха абсолютно нищо, напротив! Показаха едно напълно здраво 21-годишно момче. Загало още смяташе, че не трябва да играя, но аз му показах резултатите от изследванията. А и д-р Толедо каза, че мога да играя, поне от медицинска гледна точка."

"Отидох към Загало и му казах: "Добре съм и искам да играя. Ето, резултатите го показват. Не чувствам никаква болка." Това се случи малко преди финала и не му дадох никаква алтернатива. Затова ме пусна да играя."

"Играх, но сега съжалявам за това, защото може би подведох абсолютно целия си отбор. Тези конвулсии наистина бяха нещо страшно и не са нещо, което виждаш всеки ден. Но пък от друга страна, аз имах задължение към моята родина, не можех да подведа сънародниците си и да се скрия."

"Исках и да защитя честта си и да изляза на терена. Та да играеш на финал на Световно първенство е шанс, който най-често е веднъж в живота. За съжаление, очевидно не изиграх най-добрия мач в кариерата си. Но исках да изляза и да изпълня ролята си", заяви Роналдо.

Дотук с конспирациите!