Григор Димитров се класира за осминафиналите на Australian Open, и вече очаква своя следващ опонент - Анди Мъри.

Вижте пълен запис на пресконференцията на Гришо след петсетовата победа над Маркос Багдатис, и пълният й превод.

Това ли е резултатът от физическата подготовка, която проведе?
- Да. Да започнем от там, че беше труден мач. Труден мач за мен. Не се чувствах удобно на корта. Маркос играеше страхотен тенис, в началото доминираше. Не успях да обърна нещата толкова бързо, колкото ми се искаше. Най-хубавото за мен бе, че се чувствах добре физически. Няма да крия, че се радвам много от победата, защото означава много за мен. Да играя три часа и половина, и да спечеля с 6-3 в петия сет, и да се чувствам добре физически след това - това говори много за мен. Сега чакам следващия мач.

Преди няколко дни нарече Мария "най-големият боец". Това има ли нещо общо с твоята битка днес?
Мачове като този определят кой си, как ще те запомнят. От такива мачове тръгват прякори, определят малките неща. Мачове като този, в тях е важно просто да победиш, дори да не ти е най-добрият ден. Така се продължава напред. Така беше днес за мен, не се чувствах добре на корта, но намерих начин да се върна в мача, да обърна резултата. За мен това означава много. И същевременно ми дава много увереност.

Смяташ ли, че преди 18 месеца, или преди две години например, нещо такова можеше да се случи?
Сигурен съм, че нямаше да играя така. Но това е в миналото. Щастлив съм, че преминах тази фаза. И че от сега нататък ще съм по-добър.

Каза, че не си се чувствал добре на корта днес. Защо?
Има такива дни - събуждаш се сутрин, и не се чувстваш 100% готов да играеш тенис. Особено в тези дни е важно да запазиш здравия си разум, да дадеш каквото можеш, да използваш каквото имаш. За мен това бе такъв ден, нищо не се случваше, както го исках, но запазих самообладание, и физиката ми помогна в петия сет. Играх по-умно, когато трябваше, и това беше от значение в мач като този. Той игра много добре, много добър тенис, така че просто трябваше да измисля нещо различно, и мисля, че успях.

Имаш ли достатъчно маратонки, защото ги смени два пъти през първия сет?
Няма проблеми, завърших мача с маратонки на краката си, така че всичко е наред. Имам достатъчно, за да завърша турнира.

Очакваш ли мача с Анди Мъри?
Това е страхотен мач за мен. Винаги се радвам да играя срещу него. Претърпях тежка загуба от него в Париж, така че... Добър мач, винаги се хвърлям в това предизвикателство. Чувствам се готов, физически и психически за този мач, да дам 100% от себе си. Ще изляза, за да спечеля. Няма какво повече да кажа по въпроса.