Последните моменти от легендарната спортна кариера на Роджър Федерер ще бъдат показани в документален филм.

Прожекцията на британския режисьор Асиф Кападия ще бъде излъчена от стрийминг платформата Амазон. Тя обхваща последните 12 дни от кариерата на швейцареца, който има 20 титли от турнирите от Големия шлем.

Федерер се сбогува с публиката през 2022 година, когато взе участие на демонстративния турнир "Лейвър къп". Там той игра на двойки заедно със своя голям съперник през години и голям приятел Рафаел Надал.

"Този филм ще покаже най-съкровените моменти от кариерата на Федерер, защото той казва сбогом на феновете, които оформиха неговия живот през последните 20 години. 

Във филма са използвани кадри от личния архив на швейцареца, които показват и живота му встрани от прожекторите.

"Първоначалната идея бе да се заснеме нещо, което след време да мога да покажа на моите деца, моето семейство и моите приятели. По време на цялата ми кариера съм странял от камерите, но този път се съгласих, тъй като това бе нещо, което исках да бъде заснето за мен. Оказа се обаче, че камерата е уловила толкова много силни моменти, които е успяла да превърне в едно дълбоко емоционално пътешествие. Щастлив съм, че чрез Амазон Прайм тази продукция ще достигне не само до любителите на тениса, но и до доста по-широк кръг от хора", заяви Федерер.

Режисьорът Кападия е един от най-големите майстори в снимането на документални филми. Той има Оскар за прожекцията си "Ейми", посветена на певицата Ейми Уайнхаус. Той е снимал филми за живота и на футболни легенди като Диего Марадона и Кристиано Роналдо.

Филмът за Федерер все още няма официално име, нито дата, на която ще бъде релийзнат. В него обаче има интервюта с Рафаел Надал, Новак Джокович и Анди Мъри, които говорят за отношенията си с швейцареца, както и за неговото влияние върху тениса.