Бившата номер 1 в света Симона Халеп може да се завърне на корта веднага, след като Спортният арбитражен съд в Лозана (КАС) намали нейното наказание за употреба на допинг.

Носителката на две титли от Големия шлем се притесняваше, че с професионалната ѝ кариера е свършено, след като бе наказана със спиране на правата за четири години, след като през август 2022 година даде положителна проба за наличието на забраненото вещество роксадустат.

След днешното решение на КАС, санкцията на румънката бе намалено на девет месеца, което означава, че на практика тя вече е изтърпяла наказанието си.

През цялото време Халеп твърдеше, че е невинна, а в крайна сметка от КАС определят, че "най-вероятно" тя не е взела веществото умишлено, а то е попаднало в тялото ѝ след консумацията на замърсена хранителна добавка. От съда добавят, че вината на Халеп се състои единствено в небрежност при приемането на добавката. Роксадустат е вещество за борба с анемия, което стимулира произвеждането на червени кръвни телца.

Тъй като 32-годишната Халеп вече е изтърпяла повече от 9-месечно наказание, то тя може веднага да се завърне на корта. Румънката спечели първата си титла от Големия шлем след триумф на Ролан Гарос през 2018, а година по-късно вдигна титлата от Уимбълдън.