Завърши първия за годината турнир от „големия шлем“.  Australian Open 2024 поднесе много емоции на феновете на тениса по целия свят, и счупи някои рекорди. Изненади не липсваха, както при дамите, така и при мъжете, а мъжката надпревара бе изпъстрена с рекорден брой 5-сетови мачове.

Сякаш, при жените, логиката възтържествува, и Арина Сабаленка се поздрави с крайния успех. Състезателката от Беларус изглеждаше доста убедителна в началото на турнира, като буквално газеше своите съпернички на корта. Вече двукратната шампионка от „шлема“ съвсем заслужено спечели втора поредна титла в Мелбърн и показа, че е узряла за големи неща. Сабаленка значително подобри играта си в последно време, а двойните грешки изглежда, че вече не са проблем. Тепърва ще видим дали на оставащите 3 мейджъра, Арина е способна на нов триумф, но със сигурност тя даде сериозна заявка за един изключителен сезон.

Gulliver/GettyImages
59 снимки

Безспорно сензациите на турнира при жените не липсваха, а ранните загуби на Ига Швьонтек и Елена Рибакина единствено показват жестоката конкуренция, а световната номер 1  сама сподели след приключването на участието си в Мелбърн, че не е успяла да се справи с голямото напрежение. Колкото до финалистката от Откритото първенство на Австралия 2023, поражението от Ана Блинкова определено дойде като студен душ за Рибакина, тъй като преди началото на турнира, редица специалисти я слагаха в сметките за трофея. Представителката на Казахстан ще трябва да си извади поуките преди следващите предизвикателства пред нея, за да може отново да се бори за големите титли. Не бива да се пренебрегва и факта, че Елена Рибакина загуби страшно много точки с отпадането си във втория кръг на  Australian Open, а това сериозно ще се отрази на нейния ранкинг.

Добри думи за представянето си в първия голям мейджър за сезона заслужава и Кори Гоф. Американката бе спряна на полуфиналите от Арина Сабаленка, но Гоф отново показа, че е способна да се бори срещу най-добрите. И макар че сега, Сабаленка взе своя сладък реванш за загубата във финала на  US Open, 19-годишната тийнейджърка определено може да извади позитиви.

Продължава сериозния прогрес и на Мира Андреева, която достигна до втората седмица на турнира, и отново загатна за голям потенциал. Друга руска тенисистка също грабна вниманието на експертите, като става въпрос за Мария Тимофеева. Тимофеева мина успешно квалификациите, и записа 3 успеха в основната схема, преди да бъде спряна на осминафиналите, от украинката, Марта Костюк. По пътя си към най-добрите 16, Тимофеева елиминира бившата номер 1 Каролин Вознячки, а чудесното представяне на тенисистката не остана незабелязано, като от днес тя се изкачи с цели 70 места нагоре в световната ранглиста.

2 украинки пък определено „написаха историята“ за своята страна в Мелбърн и за първи път Украйна имаше 2 представителки в топ 8 на турнира. Марта Костюк и Даяна Ястремска стигнаха до четвъртфиналите,  а пътят на Ястремска стигна до полуфиналната фаза, стартирайки още от квалификациите.

Все пак, трофеят на Арина Сабаленка изглежда напълно заслужен и тя наистина показа с играта си, че към момента е  тенисистката в най-добра форма.

При мъжете също станахме свидетели на изключителен турнир. След края на мъжката надпревара изводите са много, но най-големите похвали заслужава Яник Синер. Италианецът показа, че Новак Джокович може да бъде спрян и серията на сърбина намери своя край. Синер продължава да прави феноменални неща, а когато в последните 4 мача между двамата си победил 3 пъти световния номер 1, това ясно говори за узряване и огромна психическа устойчивост.

По време на целия турнир, 22-годишният състезател просто бе най-добрият. Дори, когато достигнахме до заключителните фази на състезанието, Яник не срещна големи затруднения. До полуфиналите, младокът нямаше загубен сет, преди Джокович да вземе третата част в полуфиналната битка между двамата. Във финалния двубой срещу Даниил Медведев, Синер отново доказа, че може да излиза от невъзможни ситуации. В първите два сета, руснакът игра много агресивно и изглеждаше, че е много близо до своята втора титла от „шлема“, но роденият в Южен Тирол тенисист намери верния път обратно в мача.  От третата част нататък, Яник Синер заигра по начина, който му помогна да достигне до мача за трофея. Дългите прекарани часове на корта определено се отразиха на Медведев и той имаше сериозни физически проблеми, заради маратонските мачове, които се наложи да изиграе.

Gulliver/GettyImages
80 снимки

Яник Синер влезе в историята на италианския тенис, като се превърна в първия представител на тази страна, който печели титла от „големия шлем“, след 48-годишна пауза. Мнозина специалисти вече предрекоха, че този трофей е само началото за Синер, и тепърва предстоят още много титли от „големия шлем“.

В никакъв случай не можем да определим за разочароващо участието и на Григор Димитров в Мелбърн. Българинът достигна до третия кръг, като успя да защити точките си от миналата година. Едва ли загубата от Нуно Боржеш трябва да дава поводи за притеснение, тъй като от началото на сезона Гришо показва страхотни неща и играе чудесен тенис. Тепърва предстоят и следващите турнири, където отново ще се надяваме на силно представяне на Българина, но положителните знаци определено са факт, и това е така още от края на миналия сезон. Титлата в Бризбейн даде едно прекрасно начало на сезона за Димитров, а триумфът му зарадва милиони не само в нашата родина, но и по целия свят. Григор е на правия път и това е видно за всички тенис специалисти.  Бившият номер 3 се наслаждава на играта си и гледа смело към предстоящите надпревари.

Gulliver/GettyImages
49 снимки

Едно от разочарованията в Мелбърн бе Карлос Алкарас. Испанецът бе спрян на четвъртфиналите от Александър Зверев, след поражение в 4 сета, но истината е, че „Карлитос“ просто не намери решение, за да се противопостави на германеца. Тенис анализаторите определиха представянето на Алкарас в Мелбърн като разочароващо, а някои дори заявиха, че това е крачка назад в неговата кариера и сякаш тенисистът не успява да се справи със славата и бързото си появяване на хоризонта. Карлос Алкарас наистина доста бързо проби в световния тенис, но определено ще трябва да си извади поуките след отпадането си в Австралия. Той реши да не участва в нито една подгряваща надпревара преди двубоите в Мелбърн и до началото на Australian Open, не бе изиграл нито един официален мач.

Други тенисисти, включително и шампиона Синер също предприеха подобна тактика, но при италианеца, ситуацията е съвсем различна. Алкарас не успя да се справи с напрежението и големите очаквания, а сякаш много бързо различни тенис коментатори решиха, че  битката за трофея отново ще бъде между световните номер 1 и 2. Нищо подобно, нещата изглеждаха по съвсем различен начин.

Australian Open 2024, освен с впечатляващи мачове и страхотен тенис, се прочу и с някои изумяващи цифри. Тазгодишното издание на турнира бе посетено от повече от 1000000 зрители, което е един страхотен рекорд и прекрасна реклама за тениса. Също така, Откритото първенство на Австралия през 2024 година е било гледано от 2 000 000 000 зрители по  света, като тази цифра определено звучи внушително. Тенис сезонът започна повече от интересно, а първият турнир от „Големия шлем“ ни донесе много емоции и драматични моменти. Тепърва предстоят редица големи турнири, където ще видим дали шампионите от Мелбърн ще продължат успешното си начало на новата кампания.