Яник Синер е новият шампион на Australian Open! Италианецът спечели титлата сле фамозен обрат срещу  Даниил Медведев - 3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3 във финала на "Род Лейвър Арена". Руснакът спечели първите два сета, като направи по два пробива във всеки от тях, докато италианецът успя да запише само един брейк. В третия сет Синер подобри значително сервиса си, стана по-агресивен и това даде резултат не без помощта и на грешките от форхенд на Медведев. Възходът в играта му продължи и той спечели следващите два сета, за да изравни резултата. В решаващия последен сет италианецът не остави съмнения кой е по-дорият тенисист днес на корта и затвори мача с 6:3. 

Двамата изиграха страхотен мач, продължил 3 часа и 43 минути, а развоят му върна Медведев към кошмара от 2022-а. Тогава руснакът отново имаше аванс от два сета в голями финал, но тогава Рафаел Надал го обърна. Сега Медведев пак бе част от епичен финал, а за негово съжаление историята с обрата се повтори, но този път негов автор бе Синер.

Синер е третият италианец в историята с титла от “Големия шлем” - предишните двама са Николо Пиатранджели (1959 и 1960 на “Ролан Гарос”) и Адриано Паната (1976 отново на “Ролан Гарос”).

 

ПЪРВИ СЕТ  - 3:6

Яник Синер спечели жребия и избра да сервира в първия гейм. Медведев обаче имаше отличен отговор за подаването му и поведе. Последва обаче форхенд в мрежата на руснка и 15-15. След две грешки на Медведев, Синер повежда 40-15, а с ас затвори гейма - 1:0. Руснакът започна с ас подаването си, но в последвалото разиграване прати топката в мрежата - 15-15. Нов отличен сервис носи аванс на Медведев, а сбъркан бекхенд на Синер му носи аванс от две точки. Много бързо обаче се стигна до равенство след неточности от страна на руснака, но серивсът отново му помогна и той спечели гейма - 1:1. 

Подаването на Синер започна с дълго разигравене от 14 подавания, в които Медведев показа по-здрави нерви и поведе с 0-15. Картината се повтори и при следващите два сервиса и руснакът стига до две точки за пробив - 0-40. Първата бе спасена, но при втората Медведев не сгреши и брейкът е факт - 1:2. С отлични сервиси и добро излизане на мрежата той набързо поведе с 40-0, а с нов ас затвърди пробива - 1:3.

Началният удар на Синер продължи да буксува, но пък демонстрира психика при разиграванията и поведе с 30-15. Това като че ли му донесе допълнителна увереност и той успя да затвори гейма - 2:3. Агресивната игра на Медведев в следващия гейм му донесе бърз успех с 40-15. Поведе и при подаването на Синер, но грешка на сечен бекхенд донесе равенство - 15-15. Последваха чудесни разигравания от страна на италианеца и геймът е затворен при 40-15, с което резултатът става 3:4. Медведев започна сервирането с нови топки и това му помогна бързо да поведе с 30-0. Бекхенд в мрежата намали изоставането на Синер - 15-30. Впечатляващият сервис на Медведев обаче бързо сложи край на интригата - 3:5. Агресивната му игра продължи и в следващия гейм, а с бекхенд по диагонала поведе с 40-15. Двата два сет-бола бяха спасени от Синер, но при 40-40 руснакът показа завидна скорост при една къса топка и стигна до предимство. Непредизвикана грешка на съперника му от бекхенд означаваше втори пробив и първият сет приключва - 3:6.

ВТОРИ СЕТ - 3:6

Медведев сервира в първия гейм и го спечели без проблем на нула - 0:1. Синер поведе с 15-0, но Медведев отговори с превъзходен ретур от форхенд с голяма скорост извън корта и изравни - 15-15. На своя сервис Синер поведе 30:0, но допусна няколко неточности и се стигна до възможност за пробив. Италианецът взе следващата точка с мощно драйв воле от форхенд, но малко по-късно Медведев отново получи шанс да пробие сервиса на съперника си, но сгреши смач в близост до мрежата. Последваха две нови изравнявания, като в крайна сметка Яник се измъкна от трудната ситуация и изравни с най-дългия гейм до момента - 1:1. Синер продължи с нетипично големия брой непредизвикани грешки, което позволи на неговия опонент отново да вземе сервис гейма си на 0 и резултатът е 1:2.

Ниският процент на вкаран първи сервис продължи да създава проблеми на италианеца, който допусна пробив и в началото на втория сет. Негова двойна грешка доведе до 30-30, а след това проби за трети път Синер с пореден ретур от най-восика класа - 1:3. Брейкът бе затвърден с гейм на нула и авансът му вече е солиден - 1:4. Медведев продължава да преподава и стигна до нов пробив в следващия гейм. При 15-40 дълго разиграване завърши с невероятен уинър на страничната линия и брейкът е факт - 1:5. 

Медведев продължава да преподава и стигна до нов пробив в следващия гейм. При 15-40 дълго разиграване завърши с невероятен уинър на страничната линия и брейкът е факт - 1:5. Най-после и Синер успя да стигне до пробив и не позволи на Медведев да спечели втория сет. Той стигна до първи точки за брейк едва в седмия гейм на втория сет. Първата бе спасена не без помощта и на мрежата, но не и втората - резултатът е намален на 2:5. Италианецът затвърди пробива на своя сервис-гейм - 3:5. Въпреки че изоставаше с две точки, Медведев обърна до 40-30, но допусна грешка за ново равенство, а след това Синер стигна до предимство след бекхенд в мрежата. Италианецът обаче не успя да се възползва от възможността за нов пробив, а Медведев показа железни нерви и взе подаването си, за да затвори с фантастичен форхенд и втория гейм със 6:3.  

ТРЕТИ СЕТ - 6:4

Синер започна третия сет със сервис и поведе, но след това направи двойна грешка за 15-15. След две лесни точки за него, Медведев намали с перфектен бекхенд по диагонала за 40-30, но с качествен първи сервис италианецът затвори първия гейм и поведе - 1:0. Макар и трудно руснакът също взе подаването с 40-30 и изравни. В следващия гейм Медведев допусна две нетипични за него неточности от бекхенд в гейма, които помогнаха на Синер, който след това затвори гейма с ас и повежда - 2:1. Съперниците си размениха набързо по един сервис-гейм и авансът от един гейм на Синер се запази - 3:2. Медведев започна с грешка при разиграване на свой  сервис, но бързо обърна резултата с три поредни точки, впечатлявайки при една от тях с добра атака по диагонала от бекхенд. Накрая затвори гейма с ас за 3:3.

Видимо Синер вдигна нивото си, в това число и на сервисите си. Това му помогна да спечели следващия гейм на нула и отново повежда с 4:3. В третия сет при Медведев се забеляза спад в качеството на началните удари, но все пак успя да спечели своите сервис-геймове и отново равенство - 4:4. С два невърнати сервиса Синер поведе с 30-0, но не сполучи с къса топка и Медеведев намали. Италианецът отговори с ас, но не успя да затвори гейма след непредизвикана грешка. Следващото разиграване завърши с нова неточност на Синер и 40-40. Той все пак успя да спечели подаването си, за да поведе за пореден път в този сет - 5:4. 

Медведев, който сервира за оставане в третия сет, започна с две грешки и опонентът му повежда с 30-0. Намали с отличен бекхенд в следващото разиграване, а после непредизвикана грешка на Синер доведе до изравняване. Руснакът повед с ас, но направи нова грешка от форхенд и 40-40. В следащото разиграване италианецът стигна до сет-бол и не го изпусна - 6:4. 

ЧЕТВЪРТИ СЕТ - 6:4

Разколебаният Медведев показа слаба защита при сервиса на Синер, който набързо спечели подаването си с 40-0. Започна с две грешки и на своето подаване, но после ретура на съперника му не намери корта - 30-15. Стигна се до равенство след ас по правата, При ново изоставане, руснакът излезе на мрежата и волето му затрудни максимално Синер - 40-40. Медведев затвори гейма с ас -1:1. С ново излизане на мрежата в следващия гейм руснакът поведе, но Синер отговори с впечатляващ ас - 15-15. Опит за къса топка на италианеца се спря в мрежата - 15-30, но невърнат сервис отново доведе до равенство - 30-30. Отлични удари по диагонала донесоха успеха на Синер - 2:1. 

Преди началото на четвъртия гейм физиотерапевт влезе на корта, за да окаже медицинска помощ на Медведев. Той започна с размяна на точки, а в края на гейма се стигна до разиграване от 24 удара, което бе спечелено от Синер и се стигна до точка за пробив, но Медведев я спаси. След това от сервис със слайс по диагонала руснакът стигна до предимство и взе подаването си - 2:2. С дълго разиграване (27 удара) започна и петият гейм, което пак завърши в полза на Синер, но последва двойна грешка - 15:15. Това не го разколеба обаче и той затвори гейма с 40-15, за да поведе с 3:2. Отговорът на Медведев бе безупречен и той взе подаването си на нула, като ще се запомни стоп-волето за 40-0.

Синер започна лошо и съперникът му поведе с две точки, но след това успя да изравни. После се наложи да спасява точка за пробив с великолепен ас с 203 км/час, а нов ас му донесе успех в гейма - 4:3. И Медведев спечели подаването, за да изравни геймовете, макар че трябваше да премине през 40-40. С мощна игра Синер отново поведе с 5:4, за да притисне опонента си до стената - руснакът ще сервира за оставане в сета. Подобно на предишния сет, италианецът стигна до точка за пробив и не я пропусна, с което затвори сета - 6:4. 

ПЕТИ СЕТ - 6:3

Синер навакса изоставане от 15-30 и спечели първия гейм, който ще се запомни с феноменално разиграване от 39 удара. Със супер сервис Медведев не остави шансове на съперника си и изравни геймовете 1:1. Италианецът бе безкомпромисен на своето подаване и затвори гейма на нула, за да поведе с 2:1. Медведев удържа фронта и успя да спечели и своя втори сервис гейм. Руснакът показа разнообразие от удари, за да пречупи своя опонент. Италианецът, който изглежда по-свеж физически, отново впечатли с няколко великолепни отигравания и спечели гейма с 40-15. Синер си осигури аванс от 0:30, след отличен минаващ удар, а грешка при волето на Медведев направи резултата 0:40. Италианецът пропусна първата възможност след сгрешен форхенд, но се възползва от втората и е все по-близо до титлата, след като повежда с 4:2.

Италианецът е на гребена на вълната и затвърждава  пробива клед великолепна игра. И този гейм бе украсен с фантастично разиграване от 27 удара, спечелено от Синер и резултатът вече е 5:2. Медведев взе подаването си, но и съперникът му не вложи много усилия, явно пазейки се за следващия гейм. Синер взе на бърза ръка първите две точки, но пък загуби следващите две. Италианецът стигна до шампионска точка след мощен форхенд от средата на корта, а отново с бомбен удар от тази страна сложи точка на спора и спечели първата си титла от Големия шлем!