Полша ще бъде последният домакин на Европейското първенство по волейбол за мъже през 2021 година. „Дружина полска” се присъедини към Естония, Финландия и Чехия, които бяха избрани по-рано. Четирите страни ще организират съвместно континенталната надпревара. Съобщението за избора на Полша бе поместено на сайта на местната федерация.

Кандидатурата бе заявена още преди две години. Страната ще бъде домакин на най-много мачове по време на първенството – 15 двубоя от груповата фаза, четири срещи от осминафиналите, два четвъртфинала, двата полуфинала, финалът и мачът за третото място. По този начин Полша ще е домакин на общо 25 срещи.

От ЦЕВ (б.а. Европейската волейболна конфедерация) решиха, че следващото издание на континенталния шампионат ще се играе по формулата от тази година: 24 отбора, разделени в четири групи от по шест отбора всяка.

Националните отбори, които ще вземат участие, освен четирите домакина, ще бъдат осемте най-високо класирани отбори в тазгодишното издание, съответно Сърбия, Словения, Франция, Русия, Италия, Украйна, Германия и Белгия. Към тях ще се присъединят и най-добрите 12 отбора от квалификациите, които ще се проведат през лятото на 2020 г.

Полша ще организира шампионата на Стария континент за трети път в историята си. Първият път беше през 2013 г., когато е съорганизатор с Дания. Четири години по-късно Полша бе единствен домакин на събитието.