Сръбският гранд Партизан запази шансовете си за класиране за плейофите в Евролигата след домакински успех над Баскония с 87:83 в среща от 30-ия кръг на най-силната баскетболна надпревара на Стария континент.

"Гробарите", които водят борба за десетото място с Байерн Мюнхен, Валенсия и Анадолу Ефес, взеха инициативата рано в мача чрез отличните изяви на центъра Бруно Кабокло. В средата на втората четвърт разликата за пръв път стана двуцифрена при 38:27, но с връщането на българския национал Коди Милър-МакИнтайър в игра гостите от Испания стопиха почти целия си пасив и се оттеглиха на почивката с едва две точки изоставане при 42:44.

Партизан обаче отново успя да се откъсне сериозно в резултата в третата четвърт и да поддържа преднината си до последните 4 минути на редовното време. В тях Баскония тръгна да прави обрат и бе съвсем близо до това да го постигне. Кош на Маркъс Хауърд свали разликата до само две точки при 83:85 по-малко от 45 секунди преди края, но нов успешен изстрел на Кабокло измъкна Партизан.

Най-резултатен в срещата за домакините бе Франк Камински с 20 точки, а по 18 прибавиха Кабокло и Кевин Пънтър.

С 26 точки за Баскония приключи Маркъс Хауърд, а по 13 реализираха Чима Мунеке и Матю Костело. Коди Милър-МакИнтайър записа 4 точки, 3 борби, 6 асистенции и 1 открадната топка за 28 минути игра.

В класирането Баскония е на девето място с 16 победи и 14 загуби, докато Партизан е десети с 14 успеха и 16 поражения.

В друг мач от снощи лидерът в класирането Реал Мадрид спечели с 86:79 визитата си на германския Алба Берлин.

Домакините взеха солиден аванс от 10 точки в края на първата четвърт, но той постепенно почна да се топи и последния период на срещата Реал бе отборът на шофьорското място.

Много силен мач за Реал изигра хърватинът Марио Хезоня, който вкара 22 точки. Още 17 прибави Гершон Ябуселе.

За Алба Мат Томас завърши с 16 точи. В класирането Реал е лидер с 24 победи и шест загуби и тимът ще си осигури първото място в крайното класиране в редовния сезон, ако в края на седмицата победи Партизан като гост.

В другите мачове от снощи Анадолу надделя в Истанбул над гръцкия Олимпиакос с 85:72, Жалгирис направи обрат през второто полувреме за 96:81 над Виртус Болоня в Каунас, а в най-резултатната среща Макаби Тел Авив победи АСВЕЛ Лион-Вильорбан с 98:90./ БТА