Тимът на Балкан загуби от испанския Билбао Баскет с 62:94 (15:20, 17:23, 15:32, 15:19) като домакин в Ботевград в двубой от третия кръг от група „К“ във втората групова фаза на турнира за Купата на ФИБА Европа по баскетбол за мъже.

Поражението бе трето поредно за българския шампион, а Билбао продължава без поражение и постигна трети пореден успех. Испанският състав остава лидер във временното класиране с актив 3-0, следван от португалския Порто и германския Гьотинген с по една победа и една загуба, а ботевградчани са четвърти, последни с три загуби до момента.

Баскетболистите на Балкан поведоха с 5 точки в първите две минути на срещата, но гостите бързо овладяха инициативата и в края на първата четвърт водеха с 20:15. Тимът на Билбао Баскет продължи да увеличава преднината си, която достигна 17 точки през втората част, но до почивката ботевградчани намалиха малко пасива си и изоставаха с 32:43.

Домакините не успяха да се противопоставят на противника през второто полувреме. След третата част резултатът бе 47:75, а до края на срещата най-голямата разлика достигна 32 точки.

Димитър Димитров бе най-резултатен за отбора от Ботевград с 19 точки и 8 борби. По 11 точки реализираха Мартин Сотиров, Илиян Пищиков и Йонас Зохоре.

Адам Смит отбеляза 25 точки, 2 борби и 3 асистенции за елитния испански отбор.

За Балкан предстои гостуване на Порто в следващия кръг от групата за Купата на ФИБА Европа на 23 януари.

Тимът, воден от старши треньора Небойша Кнежевич, ще гостува на Спартак Плевен в среща от Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ) на 13 януари (събота).