Какво означава да си талант от световна класа? Един играч, който е способен сам да промени лицето на своя тим, да го поведе със своя гений и брилянтност, с които да надхвърли реалните очаквания.

След първата фаза на UEFA EURO 2016 португалците разчитат на отпушването на Кристиaно Роналдо, германците чакат много от Томас Мюлер, хърватите разчитаха на завръщането на Лука Модрич, белгийците на слаломите на Еден Азар, Уелс на ударите от фаул на Гарет Бейл, Испания на присъствието на Андрес Иниеста в средата на терена. Във Франция чудесата се очакваха от Пол Погба и Антоан Гризман, но всъщност се оказа, че има един друг герой, който изникна от нищото и завладя сърцата на французите.

Три мача, два гола, една асистенция, удар в гредата и влудяващо влияние върху всяка една атака на тима. Откакто започна Европейското първенство „петлите“ просто се движат в ритъма на Димитри Пайе. Когато малкият Ноа каже „татко бие най-добрите фаулове в света”, никой не му противоречи. И не, за да не обидят едно малко дете гордо с баща си. Пайе е като Зоро, облечен в синьо. Той не винаги се крие в сянката на нощта, но когато резултата е труден в последните мигове, неговия ляв крак носи решаващото действие, което никой не е очаквал.

А после? Когато една звезда изгрява, винаги се случват едни и същи неща. Първият път, всеки се чуди. После започват въпросите. А когато звездата е млада, всички се питат дали той ще задържи това ниво. Когато обаче таланта наближава 30-те, което се случва много по-рядко, всички се опитват да разберат, защо той не е блеснал по-рано. Кой е виновникът?

За 29-годишния Пайе, може би това е Дидие Дешан. До тази пролет той бе обвиняван, че не дава шанс на таланта от остров Реюнион, който проби в Олимпик Марсилия под ръководството на Марсело Биелса и бе развит от Славен Билич в Уест Хем.

Един от най-изявените адвокати във Франция – Пиер Менес бе първият, който публично попита, защо халфът на Уест Хям не е в състава на страната си за контролите през септември и октомври 2015.

„Вече съм говорил с Димитри. Казах му, че очаквам много повече от него. Има огромна конкуренция Гризман, Марсиал, Валбуена, Бен Арфа”, каза през февруари тази година Дидие Дешан.

Какво ли е минало през ума на Пайе? Според пресата във Франция единствената причина халфът да бъде в отбора за UEFA EURO 2016, е скандалът Валбуена – Бензема. Още повече, че през ноември Пайе се контузи и не беше на разположение за мачовете с Англия и Германия. Все пак той бе повикан през март. Дидие Дешан се срещна с него, за да го увери, че очаква много от Пайе. Този разговор явно бе ключът, защото в 16 мача преди това за Франция, той имаше един гол. А четири дни след това от невероятен фаул срещу Русия той заби второто си попадение. За два мача през май Пайе си осигури място на UEFA EURO 2016, a сега вече е най-важният играч в тима.

„Траектория като неговата се случва рядко. Преди няколко години той бе срамежлив и нямаше самочувствие. Днес той знае какво очаквам от него”, казва Дешан.

Французите също очакват много. Всъщност те чакат №8 да донесе европейската титла. Все пак явно няма невъзможни неща за талант като Димитри Пайе.