Домакини: Белгия и Холандия

Финал: Франция – Италия 2:1 (след продължения)

Голмайстори: Патрик Клуйверт (Холандия), Саво Милошевич (Югославия) – 5 гола

Отбори/Срещи: 16/31

Факти и цифри:

* Евро 2000 е 11-ото европейско първенство.

* Турнирът се провежда в Белгия и Холандия, като това е първото съвместно домакинство на европейски шампионат.

* Франция побеждава Италия на финал със „златен гол” в продълженията. За втори път европейският шампион е излъчен по този начин след успеха на Германия над Чехия във финалния двубой на Евро 1996.

* Във финалите на Евро 2000 са отбелязани общо 84 попадения – средно по 2,74 гола на мач.

* Евро 2000 е първият голям турнир под егидата на УЕФА, който бившият стадион „Хейзъл” приема след трагичния финал за Купата на европейските шампиони от 1985.

* Официалният талисман на турнира е лъвчето-дявол Бенелъки. Лъвът е националната футболна емблема на Холандия, докато дяволът е емблемата на Белгия.

Финалът

Португалия се превръща в хита на шампионата, след като успява да спечели всичките си срещи в група „А”. Националният тим на иберийската страна отвява Германия с 3:0 и прави впечатляващ обрат срещу Англия за 3:2 (след пасив от 0:2). Мъките на англичаните стават пълни, когато Румъния вкарва късен наказателен удар в последния двубой на „трите лъва” от групата и подпечатва билетите им за дома.

Белгия изненадващо напуска турнира в груповата фаза. Въпреки че побеждават Швеция в първия си мач, „червените дяволи” губят последователно от Турция и Италия. Другият домакин на Евро 2000 и фаворит за спечелването му – Холандия се класира за четвъртфиналите заедно със световните шампиони от Франция. Най-запомнящия се момент от груповата фаза правят испанците, които се нуждаят само от победа в последния си мач от трета група, за да продължат напред. Срещу Югославия до 90-ата минута те губят с 2:3, но с две попадения на Гайцка Мендиета (от дузпа) и Алфонсо Перес в добавеното време печелят с 4:3.

Италия и Португалия запазват 100-процентовата си успеваемост след победи на четвъртфиналите съответно над Румъния и Турция. Холандия отупва Югославия с 6:1, а Франция надделява над Испания с 2:1 заради пропуск на Раул от бялата точка в последните минути на мача. „Скуадра адзура” отстранява холандците на полуфинала, благодарение на феноменалните изяви на вратаря Франческо Толдо, който спасява дузпа в редовното време и още две при изпълнението на наказателни удари след продълженията.

Франция отива на финала след успех с 2:1 над Португалия, който идва след точно изпълнение на Зинедин Зидан от бялата точка дълбоко във второто продължение. По-късно Зидан бива определен и за играч на турнира.

„Петлите” стават първият отбор в историята, който става европейски шампион, след като преди това е вдигнал и световната титла, благодарение на „златния гол” на Давид Трезеге. Италианците почти докосват победата във финала, докато водят с 1:0 почти до последните секунди на добавеното време, но Силван Вилтор отлага развръзката с изравнително попадение в 94-ата минута. Голът на Трезеге донася на Франция втората им титла от европейско първенство след успеха от 1984 г.