Домакини: Австрия и Шейцария

Финал: Испания – Германия 1:0

Голмайстори: Давид Вия (Испания) – 4 гола

Отбори/Срещи: 16/31

Факти и цифри:

* Квалификациите за Евро 2008 започват през август 2006 г. – само месец след края на световното първенство в Германия.

* Евро 2008 е 13-ото европейско първенство.

* Англия е единственият поставен тим, който не успява да се класира за финалния турнир, докато Русия е единственият непоставен отбор, който прескача квалификациите.

* Група „С” на шампионата от 2008 г. е наречена „групата на смъртта”, защото жребият отрежда един срещу друг да се изправят Италия, Франция, Холандия и Румъния.

* Досущ като на отминалото Евро 2004 на финалите през 2008 г. са отбелязани точно 77 попадения или средно по 2,48 гола на мач.

* Когато Австрия губи с 0:1 от Германия последния мач в своята група, Евро 2008 става първият турнир в историята на европейските шампионати, в който нито една от нациите-домакини не участва в елиминационната фаза.

Финалът

Холандия, Хърватия и Испания излизат от своите групи с пълен набор от точки. Австрия и Швейцария са сред аутсайдерите, въпреки че са домакини на турнира. Швейцарците губят своя капитан Александър Фрай, който се контузва в първия им среща, и макар да печелят последния си двубой срещу Португалия, отпадат от шампионата. Другият домакин Австрия също напуска рано надпреварата, след като губи от Германия третия си и решителен мач от груповата фаза.

Последният двубой от група „А” между Турция и Чехия се превръща в истински трилър, като турците успяват да вземат трите точки след изоставане от 0:2 и победа с 3:2. Те се класират като подгласник на Португалия единствено заради по-лошата си голова разлика. Франция излита от „групата на смъртта”, след като така и не прибавя точка към спечелената от първия двубой срещу Румъния. Победата на Италия над „петлите” в последната им среща праща „скуадра адзура” на четвъртфиналите в компанията на Холандия. В група „D” настоящият шампион Гърция не успява да повтори подвига си от Евро 2004 и записва три поредни загуби. Русия продължава напред, след като надиграва Швеция в последния си мач, и заедно с Испания отиват на четвъртфиналите.

Там Германия побеждава Португали с 3:2 в интригуващ двубой. Това си остава и последния мач като национален селекционер за Луиш Фелипе Сколари преди кратката му авантюра с английския Челси. Турция сътворява поредното чудо, след като стига до изравнителен гол срещу Хърватия в продължението, а после надделява при изпълнението на наказателни удари. Русия изхвърля Холандия с две попадения в продълженията, а Испания отива на полуфинал след нулево равенство срещу Италия и успех при дузпите.

Късметът най-накрая напуска турците, но след пореден спиращ дъха двубой с Германия. Въпреки че в състава на Фатих Терим липсват 9 титуляри поради контузии и наказания, Турция сензационно открива резултата, преди Германия да обърне до 2:1. Футболистите на Терим обаче не се отказват и стигат до изравнително попадение, преди „бундестима” с фантастичен късен гол да се поздрави с крайния успех. Испания не среща проблеми в своя полуфинал срещу Русия и побеждава с 3:0 след попадения на Шави Ернандес, Даниел Гуиса и Давид Силва.

На финала „ла фурия” грабва европейската титла след самотно попадение на Фернандо Торес. След половин час игра Шави пуска пас зад гърба на германската отбрана и Торес печели единоборството с Филип Лам, за да копне топката над Йенс Леман.