Домакин: Швеция

Финал: Дания – Германия 2:0

Голмайстори: Хенрик Ларсен (Дания), Карл-Хайнц Ридле (Германия), Денис Бергкамп (Холандия), Томас Бролин (Швеция) – 3 гола

Отбори/Срещи: 8/15

Факти и цифри:

* Швеция е предпочетена пред Испания за домакин на Евро 1992, тъй като иберийската държава вече е била избрана да приеме Летните олимпийски игри през същата година.

* СССР се класира за финалите малко преди разпада на страната и на първенството се състезава под наименованието Общност на независимите държави (ОНД).

* Югославия също се класира за финалния етап на шампионата, но поради войните в страната, отборът е дисквалифициран и на тяхно място е повикан тимът на Дания, който завършва на второ място в квалификационната група.

* 32 гола се отбелязани по време на Евро 1992 или средно по 2,13 попадения на среща.

* Европейското първенство от 1992 г. е първият голям футболен турнир, на който играчите излизат на терена облечени с фланелки, на чиито гърбове освен номерата са отпечатани и собствените им имена.

* Най-бързият гол на турнира е отбелязан от холандецът Франк Рийкард след минута и 37 секунди игра срещу Германия.

Финалът

На Евро 1992 Дания сътворява една от най-големите сензации в историята на европейските първенства. Те се класират за финалите единствено заради дисквалификацията на Югославия и започват турнира с нулево равенство срещу Англия и минимално поражение с 0:1 от Швеция. По всичко личи, че събраните от плажовете датски футболисти ще напуснат турнира, когато победен гол на Ларс Елструп в 78-ата минута в двубоя срещу Франция ги изстрелва на второ място в група „А”.

Германия също продължава напред като подгласник в своята група, след като губят от Холандия. На полуфинала успяват да излъжат вдъхновените шведи с 3:2 и така стигат до финала на Евро 1992.

„Лалетата” са абсолютният фаворит срещу Дания в другия полуфинал, но тяхната увереност бива силно разклатена, когато Хенрик Ларсен засича центриране на Браян Лаудруп, за да изведе датчаните напред в резултата. Холандия успява да изравни чрез Бергкамп, но само след 10 минути съперникът отново повежда, след като Ларсен стреля точно от границата на наказателното поле. Холандците отново възстановяват паритета след попадение на Рийкард само 4 минути преди последния съдийски сигнал и вкарват мача в продължения. Датчаните някак успяват да удържат натиска им в допълнителните 30 минути и докарват нещата до изпълнение на дузпи, където правят немислимото и изхвърлят „ниската земя” от турнира, след като наказателният удар на Марко ван Бастен е спасен от Петер Шмайхел.

Шмайхел изпада под обсада още в първите минути на финалния двубой и прави няколко отлични спасявания след шутове на Карл-Хайнц Ридле, Щефан Ройтер и Гуидо Бухвалд. Дания успява да зашемети напористите германци, когато Йон Йенсен праща топката в тяхната врата след хитър пас с петичка на Флеминг Полсен. Шмайхел и компания продължават да се бранят геройски от яростните атаки на „бундестима”, преди Вилфорт да преодолее вратаря Бодо Илгнер за втори път в 80-ата минута. Големият аутсайдер Дания печели европейската корона от 1992 г. напук на всички прогнози.