Домакини: Полша и Украна

Финал: Испания – Италия 4:0

Голмайстори: Фернандо Торес (Испания), Марио Манджукич (Хърватия), Марио Балотели (Италия), Алан Дзагоев (Русия), Марио Гомес (Германия), Кристиано Роналдо (Португалия) – 3 гола

Отбори/Срещи: 16/31

Факти и цифри:

* Евро 2012 е 14-ото европейско първенство по футбол.

* Турнирът в Полша и Украйна е последният, който се играе във формат с 4 групи по 16 отбора. За първи път този регламент е приложен през 1996 година за европейското първенство в Англия.

* Евро 2012 държи рекорда по посещаемост за турнир с 16 отбора. Общо 1 440 896 души посещават срещите на 8-те стадиона. Това прави средно по 46 481 зрители на мач.

* Цели 5 нови стадиона са построени специално за нуждите на Евро 2012.

* Испания става първият тим в историята, който печели европейската титла два пъти поред. Цели 9 футболисти на „ла фурия“ взимат участие и във финала на Олимпийския стадион в Киев, и в този 4 години по-рано.

* Откъм брой отбелязани попадения тенденцията от предишните турнири се запазва. На терените в Полша и Украйна падат 76 попадения или иначе казано – по 2,45 гола средно на мач.

*Победата на Испания над Италия с 4:0 е най-убедителният успех във финал на европейско първенство. Предишното върхово постижение датира от 1972 година, когато Германия печели с 3:0 над СССР.

* С триумфа на Евро 2012 треньорът на Испания Висенте дел Боске стана едва вторият специалист след Хелмут Шьон, който печели европейска и световна титла. Шьон прави Германия европейски шампион през 1972 година, а световен – 2 години по-късно.

Финалът

Испания определено влиза като фаворит предвид титлата си от преди 4 години, но излизането от групата не е никак гладко. „Ла фурия роха“ стартира с 1:1 срещу Италия, като успява да отговори бързо на гола, отбелязан от Антонио Ди Натале. Следва резонно 4:0 над аутсайдера в групата Ирландия, а преди последния мач тимът има равни точки с опонента си Хърватия – по 4. По-добрата голова разлика дава предимство на испанците, затова балканците трябва да търсят победата. През първото полувреме те имат претенции за дузпа срещу Манджукич, а след почивката Икер Касияс прави невероятно спасяване, останал очи в очи с Ракитич. Така идва 88-ата минута, когато хубав пас на Фабрегас към Иниеста позволява на Хесус Навас да се разпише на празна врата и да класира Испания за елиминациите.

Голямото разочарование в групите определено е тимът на Холандия, който претърпява истинско крушение с 3 загуби. В може би най-тежката група В „лалетата“ падат последователно от Дания (0:1), Германия (1:2) и Португалия (1:2). Кристиано Роналдо вкарва двете попадения за иберийците, с които ги праща на четвъртфинал срещу Чехия. Суперзвездата на Реал Мадрид се оказва ключовата фигура и срещу чехите, като сам донася успеха с попадение десетина минути преди края

В другите четвъртфинали Германия помита Гърция с 4:2, докато английското проклятие при изпълнението на дузпи продължава да тегне. „Трите лъва“ и Италия не успяват да си вкарат гол след 120 минути футбол, а при изстрелите от бялата точка Ашли Йънг и Ашли Коул правят решителни пропуски. Испания също достига до полуфиналите след труден, ала закономерен успех над Франция с 2:0.

Там противник на шампиона се оказва Португалия и отново се стига до лотарията на дузпите. Чаби Алонсо за испанците и Жоао Моутиньо за „мореплавателите“ изпускат първите изстрели, след което обаче момчетата на Висенте дел Боске са безгрешни. Бруно Алвеш пропуска 4-ият удар за Португалия, а Роналдо така и не получава шанс да изпълни, тъй като Фабрегас праща Испания на финал.

Другият полуфинал за мнозина е може би най-силният мач в турнира. Италия влиза като подчертан аутсайдер в сблъсъка с Германия, ала никой не е подготвен за шоуто на Марио Балотели. С два страхотни гола Супер Марио хвърля „бундестима“ в шок, а едва в добавеното време Месут Йозил успява да намали от дузпа за крайното 1:2.

Финалът противопоставя тръгналите от една и съща група Испания и Италия, но мачът е много по-различен от първия. Ранен гол на Давид Силва в 14-ата дава началото на испанската доминация, която придобива внушителни размери с всяка изминала минута. Италия не може да намери отговор и малко преди почивката допуска второ попадение – Жорди Алба е точен в 41-ата. Оттук нататък Испания има пълен контрол върху срещата, в чийто край гардът на „скуадра адзура“ съвсем пада – Фернандо Торес и Хуан Мата се разписват в заключителните минути и донасят третата европейска титла на „ла фурия роха“.