Домакин: Италия

Финал: Италия – Югославия 2:0 (преиграване, 1:1 след продължения)

Голмайстор: Драган Джаич (Югославия) – 2 гола

Отбори/Срещи: 4/5

Факти и цифри:

* През 1968 г. турнирът сменя името си от Купа на европейските нации на Европейско първенство.

* Има промени и в структурата на турнира – елиминациите на разменени гостувания са заменени с квалификационни групи.

* Домакините биват обявени едва след края на квалификационния кръг, което означава, че трябва да се класират за финалите като всички останали нации.

* Във финалната фаза на Евро 1968 са отбелязани 7 гола в 5 двубоя или средно по 1,4 гола на мач.

* Победителят в полуфинала между СССР и Италия е определен чрез хвърляне на монета за пръв и последен път в историята на европейските първенства. Капитанът на СССР Алберт Шьосторньов има правото да избира първи, но не познава.

Финалът

За финала през 1968 г. се изиграват две срещи, които определят и новия европейски шампион. Първият двубой се състои на 8-и юни. Югославия дълго време води в резултата с попадение на Драган Джаич и по всичко изглежда, че ще спечели титлата на „Стадио Олимпико”. Роденият в Сърбия нападател вкарва преди почивката и резултатът се задържа 1:0 до 80-ата минута, когато Анджело Доменгини изравнява за домакините. Нито един от двата отбора не успява да отбележи в продълженията и реваншът е насрочен за 10-и юни.

Италия може и да е била на 10 минути от загубата в първия мач, но във втората среща набързо показват кой ще бъде новият шампион. Треньорът на домакините Феручио Валкареджи прави 5 промени в титулярния си състав, за да подсили отбора си и да наложи по-динамично темпо. Оказва се, че трудният полуфинал на Югославия срещу Англия оставя на балканците твърде малко време, за да се възстановят. Те не отстъпват на италианците и физически, и като дълбочина на състава и много скоро разбират, че се намират в неравностойно положение. Като титуляри за Италия започват Сандро Мацола и Луиджи Рива, които имат ключово влияние за крайния изход от срещата.

Рива тъкмо се е възстановил от счупване в крака, но непрекъснато тормози съперниците си на финала. Той има ранен шанс да отбележи с глава, но не успява, а после изпуска златна възможност да се разпише, след като вратарят на Югославия Илия Пантелич изпуска една висока топка. В крайна сметка Рива открива след 12 минути игра, когато слаб удар на Доменгини се превръща в извеждащо подаване към него. Рива поема топката с гръб към врата, обръща се и стреля ниско покрай Пантелич. В 30-ата минута шанс се открива и пред Анастаси, който получава топката от Джанкарло Де Систи на ъгъла на наказателното поле и от воле я праща в мрежата. Италианците напълно контролират хода на мача до полувремето, а Югославия така и не успява да се върне в срещата. Драган Джаич, който донася победата над англичаните в полуфинала с гол в 87-ата минута, е напълно изолиран и не представлява заплаха за домакините.

През втората част Рива пропуска още няколко изгодни ситуации за трети гол, а Дино Дзоф трябва да прави великолепно спасяване, за да запази преднината от 2 попадения. След това положение нови опасности пред вратата на италианците няма и пред погледа на техните сънародници те вдигат европейската титла.