Домакин: Англия

Финал: Германия – Чехия 2:1 (след продължения)

Голмайстор: Алън Шиърър (Англия) – 5 гола

Отбори/Срещи: 16/31

Факти и цифри:

* Европейското първенство от 1996 г. е първия шампионат на Стария континент, който използва наименованието „Евро”.

* На Евро 1996 за първи път 16 отбора си оспорват титлата на финалите.

* Германия става европейски шампион, след като побеждава Чехия със „златен гол” в продълженията на финалния двубой. За първи път победителят на голям международен футболен форум е определен по този начин.

* На финалите в Англия падат 64 попадения, което прави малко над 2 гола средно на мач.

* Евро 1996 е турнирът с най-висока средна посещаемост в историята на европейските първенства (1 276 000) и с най-високата средно на двубой (41 158).

* Слоганът на Евро 1996 гласи: „Футболът се връща у дома”, тъй като правилата на играта за първи път са стандартизирани в Англия.

Финалът

От Англия като домакин на шампионата се очаква да направи всичко възможно, за да се качи на европейски връх и „трите лъва” правят всичко по силите си, за да оправдаят надеждите на своите фенове. След бавен старт с равенство срещу Швейцария, те побеждават Шотландия с 2:0, преди да разбият Холандия с 4:1 и да окупират първата позиция в група „А”. Късното почетно попадение за „лалета” не само спасява честта им в мача, но донася и втората позиция за сметка на „гайдарите”.

Франция и Испания са двата тима, които излизат от група „Б”, докато Германия доминира напълно в третата група. „Бундестимът” се справя лесно с Чехия (2:0) и Русия (3:0), преди да направи нулево реми срещу Италия. Чехите хвърлят бомбата на турнира, след като продължават на четвъртфиналите за сметка на разочароващите италианци. Португалия и Хърватия също се класират сред 8-те най-силни отбора.

Четвъртфиналите и полуфиналите на Евро 1996 се решават почти само чрез изстрели от бялата точка, когато редовните 90 и добавените 30 минути се оказват недостатъчни за излъчването на победител. Победите на Германия над Хърватия с 2:1 и на Чехия над Португалия с 1:0 са единствените изключения от правилото. Англия измъква успеха срещу Испания, а Франция отстранява Холандия, за да направят полуфиналите още по-интригуващи.

Англия изглежда на път да достигне до първи финал на голям международен футболен турнир от 1966 г. насам, когато печели световната титла, и с ранен гол на Шиърър в 3-ата минута повежда срещу Германия. Щефан Кунц изравнява в 16-ата и резултатът остава непроменен до края на мача, включително и след двете продължения. Гарет Саутгейт обаче греши при шестата дузпа и по този начин слага край на надеждите на домакините. Чехите достигат до финала в същия дух след изтощителна битка срещу Франция. Нито един от двата тима не успява да намери пътя към противниковата мрежа и само пропускът на Рейнал Педрос от бялата точка праща Чехия в двубоя за титлата.

Изненадващо чехите излизат напред в резултата след точно изпълнена дузпа от Патрик Бергер в 59-ата минута, но в 73-ата Оливер Бирхоф прави 1:1. В продълженията отново Бирхоф се обръща и стреля с левия крак, а вратарят Петр Куба някак позволява на топката да мине през ръцете му, да се удари в далечната греда и да премине голлинията. Може да не изглежда впечатляващо, но тъкмо този „златен гол” донася на Германия титлата от Евро 1996.