Домакин: Португалия

Финал: Гърция – Португалия 1:0

Голмайстор: Милан Барош (Чехия) – 5 гола

Отбори/Срещи: 16/31

Факти и цифри:

*  Евро 2004 е 12-ото поред първенство на Стария континет.

* Финалите в Португалия са пълни с изненади, като Германия, Испания и Италия не успяват да прескочат груповата фаза.

* Евро 2004 е открит и закрит с победи на Гърция над домакините от Португалия.

* 77 попадения са отбелязани по време на турнира или почти по 2,5 гола средно на мач.

* Канадската поп певица с португалски корени Нели Фуртадо изпълнява своя сингъл и официална песен на турнира „Forca” по време на церемонията по отриването.

* Гърция става първия тим в историята на европейските първенства, който в рамките на един турнир побеждава и настоящият шампион, и домакинът на шампионата.

Финалът

Гръцкият отбор се превръща в един от най-шокиращите европейски шампиони. Стартирайки като твърди аутсайдери, футболистите на Ото Рехагел побеждават Португалия с 2:1 в откриващия мач на Евро 2004. Следват равенство срещу Испания и загуба от Русия в последния двубой, но повечето отбелязани голове ги пращат на второ място в група „А” за сметка на „ла фурия”. Португалия пък бързо се възстановява след поражението в първия си двубой и с две победи оглавява класирането в групата.

Англия изглежда на път да победи шампионите от Франция, като води с 1:0 почти до самия край, но две дузпи в добавеното време обръщат мача в полза на „петлите”. 18-годишният Уейн Рууни изиграва ключова роля при победите над Хърватия и Швейцария, които класират „трите лъва” за четвъртфиналите. В трета група (където България завършва на последно място) се заформя здрав сблъсък между Швеция, Дания и Италия за първото място. В крайна сметка „италианците” са елиминирани от турнира заради по-малкото отбелязани голове, а Швеция и Дания правят стратегическо 2:2 в последния двубой.

Чехия е единственият тим на европейското първенство в Португалия, който успява да спечели и трите си мача в груповата фаза – срещу Латвия, Холандия и Германия. От второто място в последната четвърта група „лалетата” продължават за четвъртфиналите.

Майкъл Оуен вкарва за Англия след само 2 минути игра в полуфинала срещу Португалия, а домакините така и не успяват да изравнят до 83-ата минута, когато Елдер Пощига все пак наказва английската отбрана. В продълженията двата тима си разменят по един гол и мачът завършва 2:2, само за да затвърди проклятието, което тегне над „трите лъва” при изпълнението на дузпи, и Португалия печели с 6:5 при наказателните удари. Маршът на гърците към финала продължава, след като Ангелос Харистеас отбелязва победния гол срещу Франция. След нулево равенство Холандия също се нуждае от дузпи, за да отстрани Швеция. Голмайсторът на турнира Милан Барош е точен на два пъти за Чехия при успеха с 3:0 над Дания.

Португалия се изправя срещу Холандия на полуфинала. Кристиано Роналдо извежда домакините напред, а второто попадение на Маниш е достатъчно, за да осигури победата с 2:1. Чехите са определяни като фаворити срещу гърците, но гол с глава на Траянос Делас в края на първото продължение отново прави на пух и прах прогнозите.

На финала Португалия има пълен контрол върху топката, но така и не успява да пробие гръцката защита. Харистеас сензационно открива резултата с глава след почти час игра, а изравнителният гол се оказва непосилна задача за домакините. Гърция печели мача с минималното, но напълно достатъчно 1:0 и грабва европейската титла от 2004 г.