Домакин: Федерална република Германия

Финал: Холандия - СССР 2:0

Голмайстор: Марко ван Бастен (Холандия) – 5 гола

Отбори/Срещи: 8/15

Факти и цифри:

* Западна Германия печели правото да приеме Евро 1988 с 5 гласа срещу 1 за съвместната кандидатура на Норвегия, Швеция и Дания и 1 в полза на Англия.

* Най-бързият гол на турнира е вкаран от Сергей Алейников за СССР срещу Англия 3 минути след първия съдийски сигнал.

* Във финалите падат 34 попадения, което прави средно по 2,27 гола на мач.

* Шампионите от Евро 1984 Франция не успяват да защитят титлата си, защото отпадат в квалификациите.

* Република Ирландия правят своя дебют на европейско първенство, като малко не им достига да се класират за полуфиналите като втори отбор от група „Б”.

Финалът

Марко ван Бастен преодолява грижите, които му създава неговата травма, и повежда Холандия към първия им голям успех на международен футболен форум, който завинаги ще се запомни с гола от воле, който нападателят вкарва на финала.

Въпреки това „лалета” преминават през няколко тревожни момента по време на Евро 1988. Загуба с 0:1 от СССР в откриващия им мач от група „А” ги поставя под сериозно напрежение, докато хеттрик на Ван Бастен за 3:1 над Англия леко поуспокоява страстите в техния лагер. Очаква се Холандците да не срещнат особени трудности срещу Ейре в последния си мач от груповата фаза, но те трябва да чакат чак до 82-ата минута, когато Вим Кифт отбелязва решителния гол. Това попадение праща холандците на второ място за сметка на храбрите ирландци.

В полуфиналите те се изправят срещу Германия и 15 минути преди края изостават с 0:1 след гол на Лотар Матеус от дузпа. Точен наказателен удар на Роналд Куман и попадение на Ван Бастен в 88-ата минута обаче обръщат развоя на срещата и пращат „лалетата” на финала. Това е първата победа на „лалетата” над Германия от 32 години.

СССР се справя с Италия на полуфиналите, след като печели с 2:0 и в последния мач ще повтори първия си двубой на турнира срещу Холандия. Страховитият Рууд Гулит извежда „ниската земя” напред в резултата след точен удар с глава, преди да дойде класическото попадение на Ван Бастен. Легендарният нападател посреща дълъг пас на Арнолд Мюрен в почти невъзможна позиция отдясно и с акробатично воле над вратаря Ринат Дасаев праща топката до далечната греда. Ханс ван Бройкелен по-късно спасява дузпа, за да задържи преднината на холандците, но историята има очи единствено за изпълнението на Ван Бастен.