Нападателят на Реал Мадрид Карим Бензема за първи път проговори за скандала с Матийо Валбуена, който го остави извън състава на Франция за Европейското първенство миналото лято.

Бензема обвини Валбуена, че неправилно го е забъркал в скандала, и разказа пред L’Équipe.

Бензема иска приключване на делото за сексшантаж

Официално: Без Бензема на Европейското

"Всичко дойде след като той разказа историята. Не знаем истината всъщност. На всичко отгоре, сега слушам как бил готов отново да играе с мен, че не ми е ядосан...," казва Бензема в интервюто, което ще бъде публикувано в броя на вестника в сряда.

Арестуваха Карим Бензема за изнудване, грози го затвор

Бензема признал участието си в шантажа към Валбуена

Френските сайтове стигнаха до части от него.

Валбуена: Готов съм да играя отново с Бензема

Нови черни облаци над Бензема, пред съда за тежки провинения

Още от думите на Бензема:

"Наистина нещо не е наред с Валбуена. Първо ме наричаше престъпник, твърдеше, че съм го заплашвал, че съм го плашил, измисляше си наред... А сега иска пак да играе с мен. Твърди, че е нямало да повдига обвинения, ако е знаел, че аз ще се озова толкова навътре в нещата. Нещо му се губи нишката май?!"

Бензема разкри каква е била ролята му в изнудването

Какво казва Бензема в скандалния разговор за изнудването?

"Година и половина съм негов враг, лош пример, престъпник, който трябва да бъде наказан, всички плюят по името ми. За почти две години не съм виждал Карим Зенати, най-добрия си приятел, защото иначе ще отида в затвора. А той си е спокоен, почива си. Трябва да спре с глупостите."

Президентът на Франция: Бензема не е пример за морал

Един от шантажистите на Валбуена: Бензема е невинен

- На 3 юни в Кардиф излизате за трети път на финал в Шампионската лига- срещу Ювентус, и с две победи зад гърба си. Свикнахте ли вече да играете в такива мачове?

- Това е нещо изключително. Имаме и 4 полуфинала с Реал (2011, 2012, 2013 и 2015). Това прави 7 сезона, в които сме на най-високо ниво със забележително постоянство. Изживявам мечтите си с Реал.

- Шампионската лига - това ли е вашият турнир?

- Може да се каже. Обича ме, но и аз нея! Нашият романс започна в Лион. Всеки път, в мен има някаква малка светлинка, която светва. Имам чувството, че този мач не е като другите. Не може да се опише с думи. Нещо като напрежение, но хубаво, позитивно. Израснах с Шампионската лига, този турнир е част от мен. Там е първият ми гол - срещу Розенборг на „Жерлан" (6 декември 2005, 2:1) в дебюта ми като титуляр.

- Първият от многото. С 51 гола в 94 мача вие сте на пето място в историята на най-добрите стрелци и третият все още активен футболист след Роналдо и Меси...

- Всички тези статистики са като награда. На 29 години съм горд с постигнатото досега. Цифрите са важни, но това не е футбол. В наши дни обръщаме твърде голямо значение на статистиката, на съотношенията... Но футболът не е НБА! Футболът е играта, колективът. Без другите, дори да си най-добрия, си нищо! Никога не бива да го забравяш.

- Статистиката обаче е част от декора, особено в Шампионската лига. От всички цифри с кои се гордеете най-много?

- С това, че вече два пъти съм печелил Шампионската лига, и скоро се надявам да станат три. В личен план, че изпреварих Тиери Анри по брой голове. Той има 50 (в 112 мача] Аз имам 51. Но Тиери Анри си остава легенда. Имах шанса да играя с него в националния отбор на Франция.

- Точно в националния тим обаче съотношението ви гол/мач не е като на клубно ниво. В Шампионската лига имате 0,54 гола на мач, докато за „петлите" е 0,33 (27 гола в 81 мача). Как си обяснявате тази разлика?

- Трудно може да се сравняват двете неща. Средата е различна. Когато играех и все още бях част от националния отбор на франция, в началото най-вече, бях малко самотен напред. Забавлението не беше същото. Сега, или поточно когато за последно бях национал, имаше много повече центрирания и по-добри изпълнения. Да, вярно е, има, разлика, но дори сега, след година и половина отсъствие от националния отбор, си оставам най-добрият голмайстор и подавач от активните играчи. И ако добавим головете (27) и асистенциите ми (17), бил съм решаваща фигура в повече от един-два мача! Ако вземем последния ми двубой (8 октомври 2015 г. срещу Армения, 4:0), вкарах два и подадох за този на Гризман. Бяхме по-склонни да играем офанзивно, с много футболисти, които пипат топката, на нивото, на което го правя аз. Можехме да направим голям тандем с Гризман.

- Видяхме ви да си разменяте строги погледи след първия полуфинал (3:0) с Атлетико. В какви отношения сте?

- Разбираме се чудесно. Аз го ценя. Не искам да говоря от негово име, но когато той дойде в националния отбор на Франция, нещата не вървяха особено добре за него Атлетико. Дадох му няколко съвета. Винаги съм имал добри отношения с него, както на терена, така и извън него. И сега е така. Пък и живеем близо един до друг.

- Бихте ли се радвали да играете заедно в Реал М?

- Проблемът е къде ще играе той, на каква позиция. Той е отличен футболист, много е важен за Атлетико, но на какъв пост ще застане в Реал? Нашата игра е различна от тази на Атлетико.

- В Реал наистина цъфтите. Страдате ли по отношение на националния отбор?

- Този успех в Реал идва най-вече да затвори устата на някои критици, според които не съм голмайстор на Франция, не съм голям нападател и не ставам за такова ниво... Вече не им обръщам внимание, твърде са малки. Играта ми сама говори за мен. Вече 12 сезона вкарвам голове в Шампионската лига. Мисля, че само Лео Меси е успял да го постигне (и Кристиано Роналдо). Не е случайно също така, че записвам осмия си сезон в Реал. Злите езици казват че съм галеник на Флорентино Перес. Но президентът трябва да ръководи огромен клуб, длъжен е да бъде успешен и да печели постоянно. Дали те обича или не, ако не играеш добре, няма да ти прави подаръци!

- Смятате ли, че отношението към вас в Испания е същото, както във Франция?

- Не е еднакво. Във франция имам чувството, че колкото повече се издигам, толкова повече се опитват да ме принизят веднага, за най-малкото нещо. Много хора не искат да ме видят успял. Свикнал съм. За всичко, свързано с мен, се правят анкети. Опитват се да ме сравняват с други футболисти... Няма да споменавам имена. Не че не искам да бъда сравняван, но е редно да се сравняват сравними неща!

- На 18 май (6. р. днес) Дидие Дешан съобщава околчателния списък с играчи за последните три мача за сезона (срещу Парагвай, Швеция и Англия). Надявате ли се на изненада?

- Вече нищо не очаквам. Има си селекционер. Той взима решения. Аз играя мачовете си за Реал... Мисля, че той ги гледа...Предстои ми още един финал в Шампионската лига. Краят на сезона за мен може да е още по-успешен с възможността да спечелим титлата в Ла Лига. Концентрирам съм само върху това.

- Зачеркнахте ли националния отбор?

- В никакъв случай. Но е вярно, че днес би било по-лесно да кажа: Спирам. Ще зарадвам много хора, ако взема такова решение...Но аз оставам на разположение на франция. Селекционерът го знае. От спортна гледна точна, аз съм почти на максимума от възможностите си. Много ще се радвам да се върна при „петлите". Винаги обличам националния екип с мотивация.

- Стигнахте ли до точката, в която вече ви е все едно дали ще получите покана?

- Винаги гледам списъка с повиканите. Няма как да не го правя. Това е в мой интерес. Националният отбор на Франция никога няма да бъде нещо банално за мен.

- Не мислите ли, че и вие имате вина за ситуацията с някои грешки, като случая с онова интервю през юни 2016 г., в което обвинихте хора от най-високо ниво във Франция в расизъм, или продължавате да изживявате това отношение като липса на справедливост?

- Не съм от вчера в националния отбор, имам 81 мача. Би било нормално да получа някакво обяснение.

- Значи не сте се виждали с Дидие Дешан?

- С никой не съм се виждал.

- Получавал ли сте предварителна повиквателна?

- Абсолютно нищо! Това значи, че...дори не съм сред 40-те или 50-те играчи. Сигурно не съм и сред първите 100...

- Мислите ли, че изваждането ви от отбора дойде от най-високо ниво преди Евро 2016?

- Възможно е...Когато името ти е в устата на премиера (Мануел Вал), после и в тази на президента (Франсоа Оланд), става сложно. Имам чувството, че името ми се използва за манипулация в пълния смисъл, по причини, които не са свързани с футбола и че се опитват да ме изкарат някой, който не съм.

- Реагирахте в Туитър с поздравление за избора на новия президент Емануел Макрон. Надявате ли се, че той ще повлияе положително върху вашия случай?

- Едното няма нищо общо с другото! Просто се познаваме, това е.

- Откъде?

- От Мадрид, и от Лион също. Виждали сме се три или четии пъти. Хапвали сме заедно. Той е футболен фен. Говорили сме си, после поддържахме връзка по телефона със съобщения. Но не бих искал да играя на този терен. Не очаквам нищо от него, макар че той може да каже някоя добра дума за мен. Но човекът, който взима решенията за националния отбор, е само и единствено селекционерът. От него очаквам отговори. Не от Президента на Републиката, нито от шефа на федерацията.

- Мислите ли, че още е възможно да се срещнете с Дидие Дешан и да дискутирате?

- В миналото вече сме го правили, той и аз, в истински разговор, който не стана публично достояние. Той го знае. Остана си между нас. Познавам го добре, но има липса на последователност в изказванията му. Не може преди една година да каже, че „всички страни ни завиждат за Бензема" и няколко седмици по-късно да си смени мнението. Той познава футбола. Не го разбирам. Няма логика. Ето защо не искам обяснение от никой друг, освен от него. Другите казват, че мога да бъда повикан, не той. Ако ми каже право в очите, че е по футболни причини, добре, тогава продължавам да работя. Ако е заради нещо друго, и пак ми го каже в лицето, край, приключвам с него.

- И накрая как бихте квалифицирали настоящата ви ситуация в националния отбор и по отношение на аферата с шантажа?

- Като огромен маскарад! Всеки има мнение, питат се всякакви хора, правят се анкети... Осъждат те без да им мигне окото. Всичко това ме отвращава. Слуша се само историята на Валбуена. Никой не знае истината. И сега, когато го чувам да казва, че е готов да играе отново с мен...Има нещо сбъркано в него!

- Защо?

- В началото слушах, че съм боклук, че съм го заплашвал, че се е страхувал от мен, всичко, което се сещаш. И изведнъж иска отново да играем заедно! Казва, че нямало да подаде жалба, ако е знаел, че ще ме забърка в тази история. Но направи световна война! Аз вече година и половина, съм най-големият му враг, лош пример, престъпник, който трябва да бъде наказан, да се влачи в калта, да се петни името и фамилията ми. Почти две години станаха, откакто ми забраниха да виждам най-добрия ми приятел (Карим Зенати), в противен случай влизам в затвора, а Валбуена си е спокоен и казва, че отново би играл с мен... Време е да престане с глупостите! Не знам защо продължава да говори за мен. Аз съм му враг, искам да му взема парите... Наистина трябва да престане да лъже! Всичко тръгна от него, цялата афера със секс видеото. Просто трябва да каже истината за това какво се случи. Няма нищо скрито, а той продължава да играе някакви игрички. И във всичките си интервюта не спира да говори за мен, сякаш се е побъркал.

- Виждали ли сте се оттогава?

- Не.

- Защо тази история продължава толкова дълго във времето?

- Никой не ми казва. Не знам кога ще свърши всичко това, но знам, че ще бъда свободен, когато целият този кошмар приключи наистина.