Домакин: Белгия

Финал: Федерална република Германия – СССР 3:0

Голмайстор: Герд Мюлер (ФРГ) – 4 гола

Отбори/Срещи: 4/4

Факти и цифри:

* Исландия е единственият член на УЕФА, който не участва в квалификациите, след като се отказва през 1964. Страната се завръща в турнира едва през 1976 г.

* Участниците във финалния турнир се определят чрез 8 квалификационни групи, всяко от които се състои от 4 отбора. Мачовете са на разменени гостувания, като за победа се присъждат 2 точки, а за равенство – 1.

* Само победителят в групата се класира за четвъртфиналите. Четвъртфиналите също са в 2 мача на разменено гостуване.

* През 1972 г. във 4-те заключителни двубоя са отбелязани 10 попадения – средно по 2,5 гола на мач.

Финалът

Финалът на Евро 1972 се играе на стадион „Хейзъл” в Брюксел. Един срещу друг се изправят СССР, за който това е трети финал на европейско първенство, и Федерална република Германия (ФРГ).

За западногерманците това е първи финал, след като се справят с Англия на четвъртфиналите и с домакините на полуфинала. Успехът с 3:1 на „Уембли” им позволява да продължат напред и след нулево равенство с островитяните у дома. Срещу Белгия Герд Мюлер е точен на два пъти за крайното 2:1, а голът за домакините е дело на Одилон Полюнис.

СССР стига до финал след успех над Югославия в четвъртфиналите с общ резултат 3:0 и минималното 1:0 над Унгария в полуфинала. Самотният гол на Анатолий Конков се оказва достатъчен само заради отразената от вратаря Евгени Рудаков дузпа.

Герд Мюлер е героят във финалния мач, като неговите 2 попадения качват ФРГ на европейския връх. Съветския съюз за втори път падат жертва на Мюлер, като през предишния месец германският голаджия отново им забива 2 гола при разгрома с 4:1. Стилът с много подавания, който ФРГ демонстрира във финала, е определен като сензацията на турнира, защото отстрани изглежда, че западногерманците си играят с техните опоненти. Трима от водещите им играчи изплитат комбинацията за първия гол. Капитанът Франц Бекенбауер изнася топката в половината на СССР към Гюнтер Нетцер, който от воле улучва право напречната греда. Рудаков успява да избие топката, но хищникът Мюлер я овладява и я праща в мрежата.

С две крила, които постоянно тормозят защитата, и включващият се от втора позиция Ули Хьонес, Мюлер получава достатъчно пространство в наказателното поле и оползотворява възможностите си. Рекордът му от 68 гола в 62 мача за националния отбор говори сам за себе си. Херберт Вимер покачва на 2:0 в 52-ата минута, преди в 58-ата Мюлер да изпрати мача извън възможностите на СССР. Георг Шварценбек прави рядко включване в наказателното поле на противника и опитва двойно подаване. Топката стига до Мюлер, който и този път не бърка.

Муртаж Хурцилава успява да удари напречната греда и да разтегне още веднъж Сеп Майер, но това е всичко. Представянето на ФРГ във финалния мач на Евро 1972 и до днес си остава висш пилотаж във футбола.