Домакин: Италия

Финал: Федерална република Германия - Белгия 2:1

Голмайстори: Клаус Алофс (ФРГ) – 3 гола

Отбори/Срещи: 8/14

Факти и цифри:

* Евро 1980 е първия европейски шампионат с 8 отбора във финалната фаза.

* През 1980 г. домакинът на първенството за първи път се класира автоматично за финалите, без да се налага да играе квалификации.

* ФРГ, Англия, Гърция, Швейцария и Холандия също са кандидатствали за домакини на шампионата.

* Само 27 попадения са отбелязани на финалите, което прави средно по 1,93 гола на мач в един турнир, на който процъфтява дефанзивния футбол.

* Безредици сред феновете на стадиона прекъсват срещата от първия кръг между Англия и Белгия и се налага полицията да използва сълзотворен газ, за да потуши насилието. Мачът е прекъснат за пет минути през първото полувреме, докато ситуацията бъде овладяна.

Финалът

По силата на новите правила вместо полуфинали се образуват две групи от по 4 отбора. Страните от всяка група играят помежду си, като победителите от двата потока отиват на финала, а завършилите на вторите места играят мач за 3-ото място. Форматът обаче се оказва твърде неатрактивен, като тимовете предпочитат да рушат играта, а атакуващият футбол е сведен до минимум.

Западна Германия оглавява група „А” след минимален успех с 1:0 над завършилия на второ място тим на Чехословакия. Тъкмо чехословаците изиграват един от малкото интересни мачове на турнира, когато с късен обрат успяват да надвият Холандия с 3:2. Всички очакват домакините от Италия да стигнат без проблеми до финала, но в последния си двубой срещу Белгия постигат нулево равенство и завършват втори в група „Б” само с един отбелязан гол на финалите. Това обаче далеч не се оказва всичко за „скуадра адзура”, които губят срещата за 3-о място от Чехословакия с 9:8 след изпълнение на дузпи.

ФРГ е изявеният фаворит срещу Белгия на финала, като пред нея се открива възможността да стане първата страна в историята на европейските първенства с две титли. Те си поставят задачата да разбият подвижните белгийци още през първата част и успяват да поведат с 1:0 едва след 10 минути игра чрез Хорст Хрубеш. Ханси Мюлер има страхотна възможност да увеличи преднината на своя тим, но стреля над гредата, докато водещият голмайстор на турнира Алофс на два пъти тества противниковия вратар от дистанция.

ФРГ така и не успява да дръпне с 2 гола напред и Белгия изравнява през втората част. Франсоа Ван дер Елст е изпуснат на ъгъла на наказателното поле и Ули Щилке няма друг избор освен да го повали. Реферът отсъжда дузпа и Вандерейкен вкарва, за да направи 1:1. По всичко изглежда, че още един път победителят ще бъде решен след продължения или изпълнение на дузпи, когато 2 минути преди края Хрубеш засича с глава ъглов удар, изпълнен от Карл-Хайнц Румениге, и донася титлата от 1980 г. в ръцете на Западна Германия.