Домакин: Франция

Финал: СССР – Югославия 2:1

Голмайстори: Виктор Понеделник, Валентин Иванов (СССР), Милан Галич, Дражан Йеркович (Чехословакия), Франсоа Ет (Франция) – 2 гола

Отбори/Срещи: 4/4

 

Факти и цифри:

* Купата на европейските нации от 1960 г. е първото европейско първенство по футбол.

* В турнира са вземат участие 17 отбора на принципа на директна елиминация. Мачовете се провежда при разменени гостувания до полуфиналите и финала, които са в една среща.

* Англия, Западна Германия и Италия не участват в турнира.

* Република Ирландия и Чехословакия се срещат в предварителен кръг, за да определят кой ще заеме последното свободно 16-о място на първенството. Чехословаците губят първата среща в Дъблин с 0:2, но печелят домакинството си с 4:0 и стават последния отбор, включен в жребия.

* Испания, която по това време се намира под крайно дясната диктатура на генерал Франко, отказва да пътува до СССР, който подкрепя Втората испанска република в гражданската война в страната, и се оттегля от европейското първенство.

* Франция записва най-голямата победа в турнира, след като на старта побеждава Гърция със 7:1, а общия резултат от двата мача помежду им е 8:2 в полза на „петлите”.

* Във финалните 4 мача на Евро 1960 са отбелязани общо 17 попадения или средно по 4,25 гола на среща.

* Титлата за СССР от 1960 г. остава първия и единствен международен трофей, който страната печели.

 

Финалът

Съветският съюз започва първенството с домакински успех с 3:1 над Унгария пред 100 000 души в Москва и победа с 1:0 в ответния мач, която ги праща на четвъртфиналите. Оттеглянето на Испания означава автоматично преминаване на полуфиналите, където убедително се справят с Чехословакия след 3:0 във френския град Марсилия. Валентин Иванов вкарва по едно попадение преди и след почивката, а Виктор Понеделник оформя крайния резултат. Другият полуфинал е спечелен драматично от Югославия с 5:4 срещу домакините, въпреки че югославяните на два пъти изостават в резултата (при 1:3 и 2:4). Чехословакия печели третото място в турнира след победа над Франция с 2:0.

Финалът на Евро 1960 се играе на стадион „Парк де Пренс” в Париж, а главен съдия на двубоя е англичанинът Артър Елис. Треньор на Съветския съюз е Гавриил Качалин, а лидер на отбора е легендарният страж Лев Яшин. Вратарят е познат по целия свят с псевдонима си „Черният паяк” заради изцяло черния екип, с който играе, както и заради това, че е способен да спаси всеки удар, отправен към неговата врата. Яшин изиграва над 800 мача в кариерата, като 78 от тях са за националния отбор на неговата страна. Руснакът запазва мрежата си суха в 270 срещи и успява да спаси около 150 дузпи.

Югославия успява да открие резултата малко преди почивката чрез Милан Галич, но Слава Метревели изравнява за СССР само 4 минути след подновяването на играта. Мачът завършва при резултат 1:1 в редовното време и двата тима трябва да играят продължения. Минути преди края Виктор Понеделник успява да отбележи с глава, с което донася на своята страна и титлата от Евро 1960. Понеделник приключва футболната си кариера през 1966 г., като за националния отбор на СССР изиграва 29 мача и вкарва 21 попадения. Той работи като треньор и спортен журналист, а също и като съветник на президента на Руската федерация.