Българският шампион Лукойл Академик получи правото да играе квалификации в баскетболния еквивалент на Шампионската лига – Евролигата, и за първа година ще мери сили с най-силните отбори на Стария континент. Родният първенец получи лиценз Б за турнира на най-добрите, и след заседанието на борда на директорите на Евролигата стана ясно, че ще намери място сред осемте отбора, които ще се борят за място в груповата фаза.

Един измежду Академик, БК Донецк, Нимбурк, Оостенде, Улм, Льо Ман, Уникс Казан и Канту ще си извоюва правото да играе в групите на Евролигата, като се играе квалификационен турнир. Победителят се класира за групите, а отпадналите седем отиват във втория по сила турнир Еврокъп.

Участниците в квалификациите, за които също се тегли жребий, са:

ЛУКОЙЛ АКАДЕМИК – БЪЛГАРИЯ - ШАМПИОН

БК Донецк – Украйна – Шампион

Нимбурк – Чехия – Шампион

Оостенде – Белгия – Шампион

Льо Ман – Франция – Финалист

Ратиофарм Улм – Германия - Финалист

Бенет Канту – Италия – Уайл кард

Уникс Казан – Русия – Уайлд кард

Квалификационният турнир се играе на базата на елиминации в един мач, като победителят продължава до финал, в който се решава едната квота.

В груповата фаза, отборът на Армани Милано получи лиценза на Лотоматика Рома, даващ право на място директно в групите. Уайлд кард взе немският Алба Берлин, а новите отбори в турнира директно от този етап са Бешикташ, Цедевита и тимът на Илиан Евтимов Елан Шалон.