Волейболният Левски София загуби с 0:3 (22:25, 23:25,  13:25) в първи четвъртфинален мач от турнира на CEV Challenge Cup. Мачът се игра в препълнената зала „Левски София”. Младият отбор на „сините” изигра добър мач, като в много моменти бе водещ на терена, но тимът на Монца в крайна сметка спечели крайния успех с по-силен сервис, посрещане и по-големия си опит. Реваншът между двата тима е на 17 януари в Италия, като на Левски му трябва победа с 3:1, за да се надявам да стигне до „златен” гейм.

startphoto.bg
78 снимки

Отборът на Николай Желязков започна в състав: Симеон Николов, Майкон Морейра, Владимир Гърков, Кристиан Титрийски, Светослав Гоцев, Алехандро Торо и Владислав Иванов либеро.  Като резерви се появяваха на паркета Николай Стефанов, Венислав Антов, Александър Къндев и Стоил Палев.

Мачът започна с размяна на точки, но „сините” направиха разлика от 14:9 благодарение най-вече на силен сервис и добра игра в атака. Монца обаче се върна в мача, като изключителна серия на сервис направи канадският национал Ерик Льопки, който доведе резултата до 20:17 за гостите. Италианците запазиха разликата и затвориха първата част при 25:22 с атака през центъра на канадеца Стивън Маар.

Във втория гейм тимът на Левски отново започна много илно, като поведе с 5:3 и 7:5. Монца отново натисна със силен сервис и добро посрещане и направи обрат за 11:8. Тимът на Желязков поддържаше интригата, като намали разликата при 15:16 и да изравни за 17:17. Левски дори поведе заради добри изяви на резервата Антов, но в края на частта отново опитът и класата на Монца надделяха и спечелиха с 25:23 с атака през центъра на капитана Галаси.

Третата част също започна със серия от сервиси на Ерик Льопки, който доведе резултата до 6:2 за гостите. Отговорът дойде от сервисите на Антов, след които резултатът бе изравнен. Словенецът  Никола Муянович също направи някои хубави отигравания в третата част, за да донесат нов аванс на тима. Имаше някои спорни ситуации, като повечето съдията от Румъния отсъди в полза на гостите, а нямаше и видеочек. При 14:9 за гостите на паркета се върна Кристиан Титрийски. Монца продължи да увеличава разликата и стигна до 25:13, като мачът приключи с успешна блокада срещу Александър Къндев.

Най-резултатен за Левски бе Майкон Морейра с 11 точки, докато над всички в мача бе Ерик Льопки със 17 точки, който направи цели 6 аса./ БТА