Състезателят по фигурно пързаляне Джон Кофлин е мъртъв. Американец е отнел живота си на едва 33 години. За шокиращата вест информира неговата сестра Анджела Лауне. „Моят прекрасен, силен и невероятно чувствителен брат Джон Коклин се самоуби днес рано. Нямам думи. Обичам те, Джон...”, написа тя.

Ден по-рано американската агенция SafeSport наказа Кофлин и му забрани да взима участие в официално събития или тренировки на американската федерация по фигурно пързаляне.

Американският олимпийски комитет основа SafeSport през 2011, за да следи за лошо поведение на спортистите. По принцип агенцията нанася наказания при сексуални посегателства.

Говорителка на агенцията обаче отказа да коментира причините за наказанието на Кофлин. „Нашето решение е да не говорим за причините за решението, за да можем да осъществим разследването на спокойствие и да запазим личния живот на замесените.”

Според „USA Today” има три случая на сексуално посегателство от страна на фигуриста като при два от тях става дума за малолетни.

През 2011-а Коклин спечели американския шампионат при двойките с Кейтлин Янковскас, а година по-късно го направи и с Кейди Дени.