Защитаващият титлата си в Националната хокейна лига (НХЛ) Лас Вегас ще участва и тази година в плейофите за Купа Стенли, след като взе последната квота в Западната конференция и то с уайлд-кард.

Но Рицарите го направиха по убедителен начин, разбивайки Минесота със 7:2 на свой терен. Така те събраха 94 точки и водят с 5 пред Сейнт Луис, който има и мач повече от тях. Така Лас Вегас ще играе плейофи за шести път в седемте си сезона в Лигата.

Джайк Айкел, Никълъс Роа и Павел Дорофеев се разписаха по един път за успеха, а също така подадоха и за други голове. Другите четири гола бяха дело на Джонатан Маркезо, Томас Хертъл, Вилиам Карлсон и Кийгън Колесар. Чандлър Стивънсън се отличи с четири асистенции, а Ноа Ханифин с две.

Шансът на Лас Вегас да стигне до плейофите се комбинира от тяхната победа и поражението с 2:5 на Сейнт Луис от Каролина. Те дори имат шанс в оставащите си три мача да изпреварят Лос Анджелис и да вземат третото място в Тихоокеанската дивизия, от което изостават за момента с точка.

Джейкъб Славин в 7:53 минута на третия период и два гола на празна врата на Джейк Гюнцел гарантираха пък убедителната на пръв поглед победа на Каролина над Блус. Славин вкара за 3:2, когато и двата отбора бяха с по четирима състезатели на леда. Сейнт Луис се нуждаеше от успех и то в редовното време, за да запази шансовете си за класиране напред. И поради това в последните минути извадиха вратаря, вкараха допълнителен полеви играч, но бяха наказани два пъти.

Каролина печели четвърта поредна победа, както и шеста в последните седем срещи и със 109 точки продължават да гонят Ню Йорк Рейнджърс, който води в Източната конференция с една повече.

Сет Джарвис и Джордан Мартинуук също се разписаха за победителите, а датският им вратар Фредерик Андерсен спаси 29 шута. Головете за Сейнт Луис отбелязаха Джак Киру и Зак Болдюк, докато вратарят Джордан Бинингтън отби 37 изстрела докато беше на леда.

Филип Форшберг записа 10-и хеттрик в кариерата си, след като изкова почти сам успеха на Нешвил с 5:1 над Чикаго като гост. Освен това той е и водещ голмайстор в историята на клуба с 46 гола. Кийфър Шерууд и Джейсън Зукър също бяха точни за гарантиралия мястото си в плейофите тим от щата Тенеси. Чикаго е на последното място в Централната дивизия.

Аризона победи с 3:2 след продължение Едмънтън като гост с победен гол на Матиас Марсели 1:35 минути след началото на допълнителното време. Преди мача хокеистите на Аризона са били информирани от ръководството, че от следващия сезон тимът се мести в столицата на щата Юта Солт Лейк Сити. Причината за това е липсата на сериозен интерес от фенове и най-вече от спонсори във Глендейл, където се играеха мачовете до момента.

Джош Доън вкара гол и подаде за още един, а Логан Куули също беше точен. Едмънтън, които играха без голямата си звезда и голмайстор номер 1 за миналия сезон Конър Макдейвид, отговориха с голове на Адам Енрике и Дарнъл Нърс.

Калгари Флеймс отнесе с 6:3 Анахайм в мач между два отбора, които доиграват първенството. Андрей Кузменко се отличи с хеттрик, а Назем Кадри добави гол и два решаващи паса./БТА