Флорида Пантърс и Каролина Херикейнс постигнаха трети победи в първия кръг на плейофите за Купа "Стенли" в Източната конференция и се нуждаят само от един успех, за да отидат на полуфинал. Флорида спечели с 5:3 като гост над регионалния си съперник Тампа Бей, а Каролина пречупи с 3:2 ню Йорк Айлендърс, също като гост.

Матю Ткачък вкара два гола за отбора на Флорида, включително и един на празна врата. "Пантерите" водеха с 4:2, но 5:10 минути преди края на срещата домакините от Тампа Бей намалиха на 3:4 чрез Ник Пол. Така вратарят Андрей Василевски излезе от леда и вместо него беше вкаран допълнителен полеви играч. Но 32 секунди преди края Ткачък открадна шайбата при разиграване на противника и нямаше проблеми да запише третото си попадение в плейофната серия на тези два отбора.

А Флорида – шампион на Атлантическата дивизия от редовния сезон, бие за четвърти пореден път регионалния си опонент като гост.

Брандън Монтур се отличи с гол и пас, а Сам Райнхард и Стивън Лоренц бяха автори на другите два гола за победителите. Вратарят им Сергей Бобровски спаси пък 26 изстрела по посока мрежата си.

През първия период Флорида се възползва отново от числено превъзходство, което ги прави вече с 82.5 процента успеваемост през сезона. Картър Ферхаеге асистира на Ткачък за 1:0. Началото на втората част беше за домакините от Тампа Бей, които обърнаха мача до 2:1 с голове на канадеца Стив Стамкос и на Тайлър Моут. Но до края на този период зрителите видяха още един обрат, за да стане 3:2 за гостите.

В Ню Йорк финландецът Себастиан Ахо вкара гола на победата за тима от Северна Каролина във втората част на срещата. Важен фактор за успеха на гостите беше вратарят Фредерик Андерсен. Датчанинът отрази 29 изстрела, в това число и истинска вихрушка в третата част, когато тимът му водеше с 3:2.

Брет Бърнс и Дмитрий Орлов вкараха в първия период за Каролина, като за 11 минути резултатът стана 2:0. Пиер Енгвал намали още преди да са изминали три минути от втората третина, а Брок Нелсън оформи крайното 3:2 в средата на същата част.

На вратата на гостите Иля Сорокин започна като титуляр за първи път в серията, но го извадиха след три гола от първите 14 изстрела. Семьон Варламов застана вместо него и спаси осем изстрела./ БТА