Внушителна церемония постави официално старт на 36-о Световно първенство по художествена гимнастика в „Арена Армеец“ в София.

Уникално светлинно шоу, придружено от богата музикална програма, осигурена от група „Оратица“, постави великолепно начало на престижния форум в столицата ни.

Бляскавата церемония напълно отразяваше богатата култура и традиции на страната ни. Специално видео за България бе излъчено в самото начало. То в резюме представи пъстрата ни история, като акцент бе поставен върху едни от най-големите ни културни наследства, както и на спортните ни успехи. Финалът, разбира се, бе запазен за поколенията „златни момичета“, които изковаха едни от най-големие успехи на грациозния спорт у нас и зародиха, а в последствие и поддържаха традициите живи.  

За да бъде още по-ефектна церемонията, талисманът на Световното – Радина Филипова - изигра специален танц, а председателят родната федерация Илиана Раева се премени специално за събитието. Едно от „златните момичета“ на България бе облякла традиционна българска носия, за да бъде напълно в унисон с царящото изящество в залата.

Събитието бе уважено от спортния министър на България Красен Кралев, кмета на София Йорданка Фандъкова, президента на ФИГ Моринари Ватанабе, президента на Федерацията по гимнастика Красимир Дунев, както вицепрезидента на Българския олимпийски комитет Валентин Йорданов. В залата бяха и онези 73 световни шампионки, които прославиха България в годините назад.

Пръв думата в „Арена Армеец“ взе спортният министър Красен Кралев, който заяви:  „За нас е чест да сме домакин на Световното по художествена гимнастика. България обича този спорт. Благодарение на редица поколения „златни момичета“ у нас има редица фенове. Убеден съм, че българската публика ще аплодира прекрасните изпълнения от елита на спорта. Специално благодарности към госпожа Илиана Раева за огромните усилия за развитието на този спорт, за огромните усилия това Световно да мине по перфектен начин. Убеден съм, че ще се справим отлично. Успех на всички състезателки, а феновете да преживеят прекрасни мигове“.

На свой ред, столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви: „Скъпи грации и треньори, уважаеми съдии, уважаеми членове на ФИГ, добре дошли в София, в европейската столица на спорта за 2018, която в тези дни става световна столица, този най-красив спорт е изключително популярен в нашата страна. Благодарение на златните момичета хиляди деца се привързаха към този спорт. Благодаря на госпожа Илиана Раева благодарение на усилията, на която София се радва на това домакинство. Благодаря и на ФИГ, че се довериха на България и София за това домакинство. Успех от сърце на всички, успех на нашите златни момичета“.

„Добър вече дами и господа. В качеството си на президент, добре дошли на Световното по художествената гимнастика тук в София. За зрителите, ще могат да се насладят на хармонията, красотата  и художествената гимнастика. Благодаря много. Благодаря на всички доброволци. Надявам се всички грации да покажат красотата и съвършенството на този спорт. Сега имам честта да открия 36-о Световно първенство. Обявявам надпреварата за открита“, заяви Моринари Ватанабе, който започна речта си на български език.

За финал бяха произнесени клетвите на съдиите, треньорите и състезателите, като последните бяха представени от капитана на българския ансамбъл Симона Дянкова.

Още новини: 

Илиана Раева: Гледайте по-оптимистично, без драми

Златно начало на Световното по художествена гимнастика

Четвърто и седмо място за Калейн и Тасева във финала на обръч

Седмо и осмо място за Владинова и Тасева във финала на топка

ПЪЛНАТА ПРОГРАМА ЗА СВЕТОВНОТО ПО ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ТУК!

Всички новини около престижния форум може да следите със специалната секция на Gong.bg.