Израелската състезателка по художествена гимнастика Линой Ашрам продължава да пренаписва историята на този спорт за своята родина. Чаровната грация спечели три златни медала на втория Гран при за годината в Марбея през изминалия уикенд.

Линой Ашрам вече е добре позната на феновете на този спорт. Малко по малко, лека по лека тя успя да намери място в елита на гимнастиката.

Израелската гимнастичка беше най-добра на финала с бухалки, изпреварвайки дори многократните шампионки – сестрите Аверини от Русия. Съдиите оцениха представянето на Линой Ашрам и Арина Аверина с еднакви точки, но израелката изпълни по-чисто своята програма и заслужи първото място.

Тя триумфира и на финалите с обръч и лента. За 19-годишната Линой Ашрам това беше първо състезание за новия сезон, след като пропусна Гран при турнира в Москва.

Чаровната гимнастичка е една от основните надежди за медал на Израел от Олимпиадата в Токио през 2020 година.

Линой Ашрам е родена в Израел, на 13 май 1999 година и има йеменски и гръцки корени. Расте в семейство на детска учителка и кадрови офицер. Започва да се занимава с художествена гимнастика на 7 години.

Първия си медал печели в Баку с две бронзови отличия на шампионата на Европа при девойките. От 2015 година е част от националния тим на Израел.

Любопитното е, че тя владее добре руски език, за да може да контактува със своите съотборнички. По време на тренировките се чува предимно руска реч. Тя работи под ръководството на Айелет Зусман и Елена Копиленко.

Състезателка е на клуб Апоел (Ришон ле Цион).

Като повечето израелски момичета Линой Ашрам отслужва военна служба през 2017 година. Когато не се състезава или тренира, тя работи като секретарка в армията. Живее в Тел Авив.

Линой Ашрам влиза в историята като първата израелска гимнастичка, призьор от индивидуалния многобой на Световно първенство (Пезаро, 2017, бронзов медал).

Очаква се грацията да пристигне отново в София през тази година. От 12 до 14 април Арена Армеец ще бъде домакин на Световната купа по художествена гимнастика. Най-силните гимнастички от цял свят ще пристигнат в българската столица. Сред тях ще бъдат и представителките на националния тим на страната ни, в това число и ансамбъла, воден от Весела Димитрова.

Линой Ашрам

източник: Gulliver/GettyImages